Bilgisayara bakma sendromu nedir?

Bilgisayar ve internetin hayatımıza iyice girmesinde sonra yaşan hastalıklarda da bazı değişiklikler oldu. Bugün doktorlara en çok şikayet başvurusu için gidilen organ göz oldu. Bilgisayarlarla birlikte çalışan kişilerin doğal olarak yakalandıkları rahatsızlıklar, yüzde 80 oranında bir artışa rekor düzeye ulaştı. Tabi bunda bazı önlemlerin alınmaması ve beliren rahatsızlıkların kale alınmaması önemli bir sebep. Eğer gözlerde herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde önlemini almak için harekete geçmezsek, daha büyük sorunlar yaşayabileceğimizi unutmayalım.

bilgisayara-bakma-sendromu

Bilgisayara bakma sendromu, sıkça muhatap olunan ekrana göz kuruluğundan sonra bir dakika bile bakamamayı ifade eder. Bunu  sebebi gözlerde meydana gelen kurumadır. Göz bilgisayarla muhatap olduğunda dakikada 18 kez yaptığı göz kırpma hareketini, dakika neredeyse 1 kez bile yapmayacak bir düzene gelir. Bu bilinçsizce olan bir durum olduğundan kişi bunu fark etmez. Bu hareketin ise, göz yaşlarıyla göz korneasını sıvılaştırma hareketi olduğundan önemli bir gereklilik. Ama fazlaca muhatap olunan ekrandan dolayı bu hareket yavaşlar ve göz kurur. Eğer tedavisi sıvı göz yaşı damlalarıyla giderilmezse, kornea da kalıcı sorunlar meydana getirir.

İş yerlerinde de bilgisayarla çalışan kişilerin alması gereken bazı önlemler var. Basit olan bu önlemlerin alınması takdirinde, daha sağlıklı bir çalışma meydana gelece.

  1. Öncelikle bilgisayara ne çok uzak ne çok yakın olunmalı. 40-50 cm kadar uzaklık kafi olacaktır.
  2. Bilgisayarı göz hizasından yükseğe koymak doğru değildir. Göz hizasından aşağı da bulunalı.
  3. Çalışılan yerin aydınlatması da önemli bir etken. Eğer çok aydınlık olan bir yerde çalışılıyorsa ve bu aydınlık bilgisayar ekranını parlatıyorsa önlem alın.
  4. Fotokopi gibi cihazların var olduğu bir odada bilgisayarla çalışılıyorsa, fotokopi makinesinden doğan kimyasalların zararına da maruz kalınabilir.
  5. Bilgisayar ekranına uzun süre bakılmalı. Arada göz kırpma hareketi yapılmalı. Mola verilmeli. Göz sağlığının korunması gerektiği bilinçli beyinde yer etmeli.

Bir Cevap Yazın