Bilgisayar neden reset atar?

Bilgisayarın kendi kendine reset atması oldukça can sıkıcı ve donanıma ciddi zararlar verebilecek boyutta bir sorundur. Bilgisayarla ilgili muhakkak önemsenmesi gereken sorunlardan biri olan reset atma, birkaç dakikalık periyotlardan saniyelerle ölçülen kısa zaman dilimlerine kadar farklı aralıklarda gelişebilir. Aslında “bilgisayar neden reset atar” sorusuna verilebilecek tek bir cevap olmaması ve sorunun 30’dan fazla nedenden ötürü kaynaklanabilmesi, birçok bilgisayar kullanıcısının bilgisayarın kendi kendini resetlemesi sorunu karşısında çaresiz kalmasına neden olabilir. Her ne kadar teknik bilgi gerektiren bir konu olsa da, bazı basit ve ev kullanıcıları tarafından üstesinden gelinebilecek düzeyde olan yazılım kaynaklı veya fiziki problemler de bilgisayarda resetlenme sorununun yaşanmasına neden olabilir.

  • Bilgisayarınızın işlemci (CPU) ya da güç ünitesi (power supply) gibi kritik donanımlarının soğutulmasını sağlayan fanların düzgün çalışmaması, bilgisayar donanımının ısı artışı sebebiyle resetlenmesine sebep olabilir. Her bilgisayar üretici firma tarafından BIOS adı verilen belirli bir şema dahilinde sıcaklık kontrolü yapar ve bilgisayar donanımlarının üretici firmanın belirlediği sıcaklığı aşması halinde bilgisayarı resetler veya kapatır. Bu durum donanımda kalıcı hasar kalmamasını sağlamaktadır. Şayet yazılımda bir sorun olmadığından eminseniz ilk kontrol etmeniz gereken yer fanlardır.
  • RAM problemleri de bilgisayarın kendi kendini resetlemesine sebebiyet verebilir. Anakartla uyumsuzluk ya da farklı markalar olduğu için birbirleri ile uyumsuzluk gösteren RAM’ler bu soruna neden olabilir ancak daha önce kullandığınız ve sorunsuz çalıştığından emin olduğunuz RAM’ler bu soruna sebep oluyorsa büyük ihtimal ile bir arıza söz konusudur.
  • Program çakışması ilk bakışta bilgisayarın reset atmasına neden olmayacakmış gibi görünse de, zannedilenin aksine yeni kurulan yazılımlar ya da mevcut yazılımların güncellenmesi bu soruna neden olabilir.
  • Sabit disk (Harddisk) üzerindeki bozulmalar yani “Bad Sector” olarak ifade edilen durum da bilgisayarın bu bölümdeki verileri okumaya çalışması halinde resetlenmesine sebep olabilir.
  • Elektrik kaçaklarından kablolardaki herhangi bir temassızlığa Power Supply yani güç ünitesindeki en ufak problem dahi bilgisayarın reset atmasını sağlayabilir.
  • Virüs ve Spy olarak ifade edilen casus yazılımların da bilgisayarın reset atmasını sağlaması söz konusudur. Bedava anti virüs yazılımlarının bu konuda sağladığı koruma ise malumdur…
  • USB çıkışlarındaki sorunlar akla gelecek en son şey olsa da, buradaki herhangi bir temassızlık ya da akım düşük dahi olsa bir kaçak, sistemin kendini resetlemesini sağlayabilir.
  • Ekran kartının ısınması da, bilgisayarın kendi kendine reset atması sorunlarının en temel nedenleri arasındadır. Ekran kartının performansı test etmek için herhangi bir oyun açılması ve sistemin oyun oynanmaya başlanmasından sonra resetlenmesi, ekran kartının ısındığını ya da daha farklı bir sorunun söz konusu olduğunu gösterebilir.
  • Şebeke elektriğindeki voltaj dalgalanmaları, AGP slot sorunları, BIOS ayarlarındaki “güncellemeye” bağlı değişiklikler, Ethernet kartları, anakart arızaları ve daha birçok farklı neden bu sorunu yaşamanıza neden olabilmektedir.

Bir Cevap Yazın