Bilgisayar nasıl kullanılmalıdır?

Günümüzde bilgisayar kullanımı 2 yaşından başlamakta olup kişi ömrünün son anına kadar kullanmaktadır. Özellikle göz ardı edilen önemli husus bulunmaktadır. Bu hususların en önemlisi insan sağlığıdır.
bbb
Bilgisayar kullanırken insanların dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Özellikle çocuklarda olan oyun düşkünlüğü nedeniyle bilgisayar başında saatler vakit harcanmaktadır. Çok uzun süre bilgisayar kullanımı kişiyi bilgisayar bağımlılığı hastalığına yakalanmaktadır. Bilgisayar bağımlılığı günümüz şartlarında artık bir hastalık olarak ifade edilmekte olup tedaviye de gereksinim duyulmaktadır. Bilgisayar başında geçirilen zaman kişiyi hem asosyal yapmakta hem de zihinsel düşünme gücünü kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle bilgisayar amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Bunu ifade eden “bilgisayarı siz kullanın, bilgisayar sizi kullanmasın” çok doğru bir ifadedir.

İnsan unsuruna olumsuz yönde etki eden bir diğer problem ise kişinin biyolojik yapısıdır. Bilgisayar kullanımında kişi ekrandan biraz uzakta (30-45 cm) ve dik vaziyette oturmalıdır. Yakın mesafede bilgisayar kullanımı göz bozukluklarına sebep vermektedir. Ayrıca bu yakın mesafe nedeniyle de sırt ve boyun ağrıları oluşmakta olup bunlar ileri zamanları tedavisi zor olan hastalıklara sebep olmaktadır. Bilgisayarın masaüstünde doğru bir şekilde kullanılması el ve bilek ağrılarından da kişiyi kurtaracaktır.

İnsan hususu dışında bir de kullanılan bilgisayar kısmı vardır. Sık sık sorun çıkaran bir bilgisayardan hiç kimse sağlıklı bir verim alamaz. Bilgisayarın donanımsal yani fiziki kısmını korumak amacıyla ister laptop iste masaüstü bilgisayar olsun bir bilgisayar masasında kullanılmalıdır. Bilgisayar tozdan korunmalıdır. Bu nedenle özellikle masaüstü bilgisayarlarda bilgisayar kasası masaüstünde biraz yer kaplasa da tozdan uzak tutmak için masanın üstüne yani ekranın yanına konulmalıdır. Aynı korumama taşınabilir bilgisayarla olan laptop ve netbook içinde geçerlidir. Havalandırma bölümlerden toz ve tüy gibi fanlara zarar veren etmenlerden uzak tutmak bilgisayarın yeteri derecede soğutma işlemine fayda sağlamaktadır. Bilgisayar kullanılırken mümkün olduğu kadar içecek ve yiyeceklerle yaklaşılmamalıdır. Yiyecek kırıntıları klavye arasına dökülerek zamanla klavyenin verimini düşürmektedir. Sıvılar ise elektronik kısmına zarar vermekte ve tamiri yüksek maliyet gerektiren arızalara sebep olmaktadır.

Bilgisayarın donanımsal bölümünün yanında içerisinde yüklü olan yazılımlarda verimli çalışmaya büyük paya sahiptir. İşletim sistemi bilgisayarın donanımın karşılayabileceği bir versiyon yüklenmelidir. Aksi durumda bilgisayar oldukça yavaş çalışmaktadır. Donanım birimleri yani ekran kartı, ses kartı ve anakart gibi sürücüleri son versiyon olarak yüklenmelidir. Olası hatalara karşı bu sürücüler zaman zaman güncellenerek hatalar giderilmektedir.

İhtiyaç duyulan programlar gerçek sitesinden yüklenmelidir. Bir program aratıldığında birçok site kendi yazımlarını reklam amaçlı yüklettirmektedir. Bunlara engel olmak için programlar gerçek sitesinden indirilmeli virüs taraması yapılarak yüklenmelidir. Deneme amaçlı sık sık program yüklenip kaldırılmamalıdır. Kaldırılan programların mutlaka kalıntıları bilgisayarda kalmaktadır.

Antivirüs programı bilgisayarda mutlaka bulunmalıdır. Lisanslı ve sadece bir tane kurulmalıdır. Eğer iki antivirüs programı kurulursa bu iki programda birbirlerini virüs olarak görüp birbirlerine saldıracaklardır bu da bilgisayarın yavaş çalışmasına sebep olacaktır. Her ne kadar antivirüs programları korusa da güncellenmesi gerekir. Bunun dışında internet bilinçli olarak kullanılmalı bilinmedik, site ismi hiç duyulmayan ve bol reklam sitelerden uzak durulmalıdır.

Yukarıda bahsi geçen maddelere dikkat edildiğinde hem kişinin sağlığı korunmuş olur hem de bilgisayar uzun süreli arıza vermeden kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın