Bilekte sinir sıkışması nedir?

Bilekte sinir sıkışması, boyun bölgesinden el bileğine kadar inen medyan sinirin bası nedeniyle sıkışmasından kaynaklanır.

bilekte sinir sıkışması

Buna tıpta karpal tünel sendromu adı verilir. Ele inen medyan sinirin bilekte olan karpal tünelden geçmesi sırasında çevre kılıf sebebiyle sıkışmasından meydana gelir. Hastalarda özellikle geceleri çoğunlukla işaret parmağı ve orta parmaktan parmak uçlarına doğru yayılan ağrı, karıncalanma hissi ve uyuşukluk gibi şikayetler uykudan uyandırır. Ağrının dinmesi için hastalar bileğini kuvvetlice sallama ihtiyacı hissederler. Zamanla günlük işlerde aksamalar yaşamaya başlarlar. Hassas işleri yapmakta daha fazla zorlanmaya başlanır. Tedavisi yapılmadığı takdirde elde incelme, elde kuvvet kaybı ve kalıcı duyu kayıpları yaşanması kaçınılmaz olur.

Bilekte sinir sıkışmasının sebepleri nedir?

  • Mesleklerden kaynaklı şikâyetler: Sürekli olarak tek eliyle iş yapan kişilerde daha sık görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte, bazı mesleklerde özellikle daktilo ile iş yapanlarda, uzun süre veri girişi yapan kişiler, piyano ve sürekli parmakla çalınan müzik aletlerini kullanan kişilerde sıkça görülen bir rahatsızlıktır.
  • Yaşa bağlı şikayetler: Yaşın ilerlemesi nedeniyle yağ dokusu ve kemiklerde meydana gelen rahatsızlarda bu şikayetler görülebilir.
  • Bilgisayar ve oyun konsollarını çok sık kullananlarda oluşan şikâyetler: Uygun olmayan biçimde bilgisayar ve oyun konsolu kullanan kişilerde şikâyetler yaşanabilir.
  • Bilekte travma neticesinde oluşan ezilme ve kırılmalarda şikayetler olabilir.
  • Romatizma ve şeker hastalığı rahatsızlığı olanlarda görülebilir.

Bilekte sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir?

Kullanım alışkanlıklarından dolayı meydana gelen rahatsızlık, kişiden kişiye farklı belirtiler gösterebilir. Bunlar bir arada olabileceği gibi bir tanesi bile görülebilir.

  • Parmak ya da parmaklarda uyuşma meydana gelmesi
  • Bilekten kola doğru inen keskin ve ani ağrılar olması
  • Elde uyuşma meydana gelmesi
  • Uykudan el ve bilek ağrısıyla uyanmak
  • Başparmakta güç kaybı olması
  • Sabahları daha fazla oluşan ellerde şişkinlik ve el krampları olması
  • Parmaklarda yanma hissi oluşması

Bilekte sinir sıkışmasının tanısı nasıl yapılır?

Kişilere klinik muayene olarak rahatlıkla tanı konulabileceği gibi istenirse sinir ileti testi olan EMG yapılması kesin teşhisi koymakta yardımcı olacaktır.  Bu rahatsızlık kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülen bir sorundur.

Bilekte sinir sıkışmasının tedavisi nasıl yapılır?

Egzersiz yapma: Bilek yapılan hareketle tek taraflı olarak deformasyona uğramış olduğundan, bu hareketler dışında farklı hareketler uygulayıp, bileğe egzersiz yapılması uygulanan tedaviye faydalı olacaktır.

Ortopedik malzemeler kullanma: Sürekli yapılan hareketlerin, bilekteki oluşan sıkışmayı önleyecek yardımcı ortopedik malzemeler kullanılması ile rahatsızlığın tedavi edilmesi esasına dayanır.

Cerrahi müdahale, ilaç ve fizik tedavi: Rahatsızlığın tedavisi için önce ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanmaktadır. İleri derecede sinir sıkışması bulunuyorsa, bu tedaviler başarılı olmayabilir. Bu durumda cerrahi müdahale uygulanarak, kılıf açılıp sinirin serbest bırakılması uygulaması yapılır. Bunun dışında son zamanlarda uygulanmaya başlayan botox uygulaması da bu rahatsızlığın tedavisi için başarılı sonuçlar vermektedir.

Bir Cevap Yazın