Beyzbol nasıl oynanır?

Bazı kaynaklara göre, beyzbolun kökeni Roma uygarlığına kadar inmektedir. Ancak beyzbolun atası, 17. yüzyılın sonlarına doğru İngiltere’de yaygınlaşmış olan toplar ve sopalarla oynanan rounders aı verilen bir oyundur. İngilizler tarafından zamanla Amerika kıtasına taşınmıştır. Modern beyzbolun kurucusu A. J. Cartwright Jr. beyzbolun temel kurallarını belirlemiştir.
beyzbol
İlk resmi beyzbol maçı, ilk beyzbol kulübü olan Knickbocker ile New York takımları arasında 1845 yılında oynanmıştır. Bu maçtan sonra insanların büyük ölçüde ilgisini çeken beyzbol, hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Önceleri amatör olarak oynanan beyzbol rekabet çok olduğundan dolayı profesyonel bir oyun olarak oynanmaya başlandı. 1871 yılında Ulusal Profesyonel Beyzbol Oyuncuları Birligi kuruldu. Fakat bu birlik 1876 yılında adını değiştirerek “Profesyonel Beyzbol Kulüpleri Ulusal Ligi” adını aldı. Amatör ve Profesyonel olarak oynanan Beyzbol oyunu daha sonraki yıllarda daha da heyecanlı ve ilgi çekici bir hale geldi.1901 yılında Amerikan beyzbol Ligi kuruldu. Amerikan Liginin kurulmasından iki yıl sonra ilk defa iki ligin şampiyonları birbiriyle maç yaptı ve 1905 yılında liglerin karşılıklı anlaşması neticesinde Dünya Serileri adı altında iki ligin şampiyonları karsılaşmış ve böylece beyzbol sezonu sona ermiştir.

Beyzbol sporunun ilk defa uluslararası bir alanda yer alması, 1904 yılında St.Louis olimpiyatlarındaki gösteri maçı ile olmuştur. Bu gösteri maçı 1912 yılında, Stockhom olimpiyatlarında tekrarlanmıştır. İkinci gösteri maçından 26 yıl sonra 1938 yılında Uluslararası Beyzbol Federasyonu kurulmuş ve Londra’da beyzbol için ilk kez Dünya Kupası maçı düzenlenmiştir. Zaman içerisinde hızla büyüyen beyzbol daha sonraları Avrupa ve Asya Beyzbol Federasyonlarının da kurulmasına neden oldu.

Beyzbol, 27 metrelik bir kare alanda oynanır. Sahanın çevresi çitle çevrili olup saha iç alan, dış alan olarak ikiye ayrılmaktadır. Kare seklindeki sahanın her bir köşesi bir kale olur ve bu kalelerden bir tanesi sayı kalesi olarak kabul edilir ve diğer kaleler bu kale sayısının saat yönünün tersine gidilerek 1’den 3’e kadar sıralanır. Sayı kalesinde plastikten beyaz bir plaka bulunurken diğer kalelerde küçük birer yastık bulunur. İç alanın ortasında ‘Pitcher’ adı verilen bir tümsek yer alır. Kalelerin, kaleler arasındaki yolların ve fırlatma tümseğinin dışındaki her yer tamamen çimle kaplıdır.

Beyzbol, hem kişisel yetenek ve hem de takım içinde birlik ve uyum gerektiren spor dallarından biridir. Bir beyzbol takımında 9 oyuncu vardır. Beyzbol maçı, 9 devreden, her devre de iki evreden oluşur. Beyzbol, bir top ve bir sopayla oynanır. Takımın atıcı oyuncusu topu karşı tarafa atar; atışın amacı onun attığı topu sopasıyla geri çevirmeye çalışan rakip takımın vurucu oyuncusunu oyun dışı bırakmaktır. Bir oyuncunun topa vurduktan sonra koşarak alacağı uzaklık, oyun alanındaki kazıklarla sınırlı bir alandır. Bir beyzbol alanı, bir büyük ve bir de küçük alandan meydana gelmektedir. Ayrıca 18,30 metre genişliğinde bir alan daha vardır. Hücum küçük ve büyük alanlarda yapılır. Topun alandaki çeşitli çizgilerin içine veya dışına düşmesi, takımların sayı kazanmasına veya kaybetmesine neden olur.

Her iki takımda her devrede bir savunma ve bir de hücum oyuncusu bulunur. Hücumdaki takımın her oyuncusu sırasıyla sayı kalesine gelir ve fırlatıcı tümseğinden fırlatıcının sayı kalesinin arkasında bekleyen yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışırlar. Fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen, geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasında duran hakem karar verir. Fırlatıcı dört geçersiz atış yaparsa, vurucuya birinci kaleye yürüme hakkı vermiş olur. Eğer bir vurucu, üç kez geçerli atışa vuramazsa, vurduğu topu karşı takımın yakalayıcısı oyuncusu havada yakalarsa veya vurduğu topu ceza alanına düşürürse oyun dışı kalır. Üç oyuncusu oyun dışı kalan takım hücum hakkını yitirir ve savunmaya geçer. İki takım da vuruş hakkını tamamlayınca devre tamamlanmış olur.

Vurucu, topa isabetli vuruş yaptığında birinci kaleye koşar. Savunmadaki karşı takımın oyuncularının topu alıp kale bekçilerine ulaştırmasına kadar geçen sürede diğer kaleleri de dolaşarak sayı kalesine dönebilir. Vurucu bu durumda sayı turunu tamamlar. İsabetli bir vuruştan sonra bir kaleye ulaşabilen vurucu o kalede durabilir ve bir sonraki vurucunun koşusu sırasında o da ilerideki kaleye koşabilir.

Eğer vurucu iyi bir vuruşla topu çitlerin dışına gönderirse, buna sayı turu vurmak adı verilir. Sayı turu vuran oyuncu, yakalanması söz konusu olmadan, kalelerden geçip sayı turunu tamamlar. Sayı turu vurulduğunda eğer kalelerde koşucular varsa, onlar da sayı turunu tamamlarlar. Bir vurucunun takımına sağlayabileceği en büyük yarar sayı turudur. Çünkü normal bir koşuda bir vurucu ancak bir sayı kazandırabilirken, sayı turunda sahada ne kadar koşucu varsa bir o kadar daha sayı kazandırmış olur.Bir beyzbol maçı 2 saat sürebileceği gibi 4 saat de sürebilir. Inning’ler arasında ise 1-2 dakikalık molalar vardır

Bir Cevap Yazın