Beyin felci tedavi edilir mi?

beyin felciBeyin felci halk arasında inme olarak ta bilinen bir rahatsızlıktır. Boyun ve beyin damarlarında meydana gelen şişkinlikler bu rahatsızlığın sebepleri arasındadır. Küçük yaşta olan çocukların sakatlanmasına bile neden olabilen önemli bir rahatsızlık olarak görülür. Beyne yeteri kadar oksijen gitmemesi bile beyin felci sebebidir. Yetişkinleri olduğu kadar bebekleri de etkileyen bu sorun, en çok 2,5-3 kg dan daha düşük kilolu olan bebekleri etkilemektedir. Serebral palsi olarak tıpta bilinen beyin felci, doğumdan önce, doğum anında ya da doğumdan sonra merkezi sinir sisteminin hareket işlev bölümlerinde oluşan hasar yüzünden gelişebilir. Başlı başına bir hastalık olmamasına rağmen, tedavisi de yoktur. Fakat bunun etkileri en az seviyeye düşürülebilir. Hastalara bunun için fizyoterapi, cerrahi girişim, ergoterapi ve medikal cihazlama yapılarak tedavi uygulanır. Bu sorunu bulunan çocuklarda aynı zamanda denge bozukluğu, vücutta güçsüzlük, titreme, yavaşlık ve sertlik gibi sorunlarda eşlik edebilir.

Beyin felci vücutta dört türde olabilir. Bu türler spastik beyin felci, atonik beyin felci, ekstrapiramidal beyin felci ve bu türlerin birleşiminden oluşmuş beyin felcidir. Bebeklerde ortaya çıkan beyin felci tanısı 6-12 aylık dönemde yapılabilir. Bebeklerin nörolojik gelişimin tamamlanmasından sonra başını tutamama ve yürüyememe gibi hareketlerin olmaması halinde beyin felci oluştuğu düşünülür. Uygulanan tedavi sadece sorunun ilerlemesini durdurmak için olur. Bunların arasından en çok spastik beyin felci görülmektedir. Beyin felci olan çocuklar diğer normal çocuklara göre daha inatçı ve sinirli yapıda olurlar. Çünkü çocuklarda beyin üstüne düşen fonksiyonları yeterince yerine getiremez. Bazılarında tüm vücudu etkiler, bazılarında ise kol ve bacakların olduğu şanı etkisi altına alır. Bu durumdaki hastalarda hareket etme yeteneği yeteri kadar kullanılamaz.

Beyin felci belirtileri nedir?

Hastalarda, ilk aşamada sağ kol ve sol kolda hareket etme yeteneğinde güçlük olur. Bu soruna konuşma güçlüğü çekilmesi, bilinç kaybının olması, anlama güçlüğünün bulunması gibi belirtiler eşlik eder. Hasta konuşurken söyleyeceğini unutur, bazen de saçma konuşabilir. Tutarsız cümleler kurarak dikkat çeker. Belirtilerin içinde görme bozukluğu ve baş ağrısı gibi başka etkenlerde olabilir.

Beyin felci tedavisi var mıdır?

Beyin felci olan hastalar tam olarak tedavi edilememektedir. Ancak uygulanacak olan tedaviler bunun ilerlemesini durdurmak için gereken önlemleri alma şeklinde olur. Fakat kesin sonuçların alınmasına neden olmadığından, beyin felci tedavi edilebilir denilemez. Hastanın yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve bu yüzden daha az ağrı çekmesini sağlayabilmek için alınan önlemlerdir. Fiziksel terapi bunların içinde en yaygın uygulanan tedavidir. Yapılacak egzersizler sayesinde hastalar oynatamadığı eklemlerini oynatabilir. Ancak egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Hasta egzersizleri yaparken zorlansa bile, zamanla eklemlerini hareket ettirmekte zorluk çekmezler. Daha net şekilde hareket etmeye başlarlar. Gerekliyse ilaç tedavisi de yapılır. Bu hastanın fiziksel terapiye hazırlanması amacıyla yapılır. Sertleşen ve katılaşan eklemlerin ilaçlar sayesinde yumuşatılması terapi için yararlıdır. Cerrahi müdahaleler sayesinde de eklemler onarılır ve hareket etmesi sağlanır.

Bir Cevap Yazın