Bebeklerde ve çocuklarda boğaz enfeksiyonu nasıl olur?

Bebeklerde gelişen boğaz enfeksiyonu, yıl içinde her mevsim koşullarında görülebilir. Kış ve sonbahar aylarında mevsim koşullarından kaynaklanan nedenlerden, yaz aylarında ise daha çok soğuk içecekler, klimalı ortamlarda bulunma, ıslak saçlarla durma, dondurma tüketimi gibi nedenler rahatsızlığa zemin hazırlar. Boğaz enfeksiyonlarının çoğunun sebebi virüslerdir. Antibiyotikler virüsleri tedavi etmediklerinden, bu sorunda kullanılmazlar. Boğaz enfeksiyonuna en fazla sebep olan bakteri ise, A grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisidir. Bu bakterinin sebep olduğu enfeksiyonlar tedavi edilmediği takdirde, nefrit ve akut eklem romatizmasına sebep olabilir. Ülkemizde en fazla görülen kalp hastalıkları sebepleri arasında ilk sırayı, akut eklem romatizması alır.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu belirtileri nedir?

  • Boğazda rahatsızlık ve kuruluk olması.bebklerde boğaz enfeksiyonu
  • Boğazda yanma hissedilmesi.
  • Yutma güçlüğü yaşanması.
  • Yorgunluk ve halsizlik görülmesi.
  • Öksürük ve hapşırma durumu olması.
  • Ses kısıklığı ve boğazda ağrı meydana gelmesi.
  • Ateşin yükselmesi.
  • Şişen lenf bezleri ve boğazın şişmesi.
  • Ağlama nöbetleri ve burun akıntısının olması.

Boğaz enfeksiyonu virüs kökenli olarak oluştuysa, boğaz ağrısı ile beraber öksürük, nezle ve grip gibi enfeksiyonlar, gözde iltihaplanma gibi belirtiler meydana gelir. Bakteri kökenli oluşan enfeksiyonlarda ise, aniden başlamış olan ateş, boğaz ağrısına eşlik eden karın ağrısı ile baş ağrısı oluşur. Boğazda kızarma, bademciklerin büyümesi ve iltihaplanması, lenf bezlerinde şişlik ve gerginlik yaşanır. Bazı durumlarda ciltte zımpara görünümlü ince döküntüler ve dilde çilek görünümü meydana gelebilir. Ayrıca nezle ve öksürük belirtilere ilave olabilir.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu tanısı nasıl yapılır?

Bakteri kökenli olan enfeksiyonların teşhisinin fiziki muayene yapılarak konulması oldukça zordur. Bunun için strep swap adındaki testin yapılması ya da boğaz kültürü alınmasıyla tanı konabilir. Strep swap testinin pozitif çıkması halinde, teşhis tam olarak yapılabilir. Negatif çıkan sonuç sonrasında, tanı için mutlaka boğaz kültürü yapılması gerekir.

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Yapılan boğaz kültürü sonucunda virüs bulunmaz ise, antibiyotik tedavisi yapılmaz. Sebebi virüs olan enfeksiyonlarda, uygulanacak tedavi hastayı rahatlatmak hedeflenerek yapılmalıdır. Bebeğe ateş düşürücü ve ağrı kesici gibi ilaçlar verilip, semptomların hafifletilmesi için çalışılmalıdır. Bakteri kökenli olan enfeksiyonların tedavisi ise antibiyotiklerle yapılır. Özellikle penisilin grubu olan ilaçlar bu konuda oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Uygulanan tedavi en az 10 gün süreyle devam etmelidir. Kısa süren tedaviler başarılı olmamaktadır. Tedavinin başlamasıyla geçecek olan 24 saat sonrasında, enfeksiyonun herhangi bir bulaşıcı özelliği olmayacaktır.

Bebekleri boğaz enfeksiyonundan korumak için ne yapılabilir?

  • Bebeğin ortam koşullarına uygun bir şekilde giydirilmesine özen göstermek gerekir.
  • Terlemesi durumunda mutlaka giysileri değiştirilmelidir.Banyo, deniz, havuza girdikten sonra saçlarının havluyla kurulanmasına dikkat ediniz. Islak saçlar rüzgara maruz kalırsa, enfeksiyonların dışında, daha sonra sinüzit rahatsızlığına neden olabilir.
  • İçme suyunun oda sıcaklığında olması, dondurma gibi soğuk içeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Hijyen koşullarına, el ve ayak temizliğine ve bakımına, ortak eşyaların kullanımına itina gösterilmelidir.

Bir Cevap Yazın