Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nedir?

Bebeklerde meydana gelen idrar yolu enfeksiyonu oldukça sık görülen sorunlardan biridir. Bu enfeksiyonun oluşma sebebi bağırsakta bulunan bakteri ve virüslerin idrar yollarına bulaşarak, yukarı doğru ilerlemesinden kaynaklanır. Yeni doğanlarda ise çoğunlukla doğuştan idrar yollarında bulunan anormallikler ve kan yoluyla oluşur. Bebeklerin yaşça küçük olması, enfeksiyon belirtilerinin anlaşılmasını güçleştirir. Bebeklerin huzursuz olması, ateşlenmesi, kilo alamaması veya yavaş kilo alması, idrar kokulu ve idrarda renk değişikliği olması, karın ağrısı, kusma, ağlama, huzursuzluk gibi belirtilerin olması idrar yollarında enfeksiyonunu düşündürmelidir. İleride böbreklerin hasar görmemesi için, tedavinin acil olarak başlaması gerekir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl meydana gelir?

İdrar yollarının böbrekler ve üretranın üçte birlik alt  bölümüne kadar olan bölümü genel olarak sterildir. Bu düzeni sağlayan ve bu düzeni koruyan şey, idrarda bulunan asit ve serbest akış, boşaltımın normal bir şekilde olması, sistemin kendisinden ve vücut savunma düzenindendir. Bunlardan birisinde olan anormallikler ve bozukluklar enfeksiyon oluşumunu hazırlar. İdrarın yapılamaması veya zorlanılması da buna neden olan etkenler arasındadır.

bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunda cinsiyetin önemi nedir?

Yeni doğanlarda meydana gelen enfeksiyonların kız bebeklerde daha fazla görülmesinin sebebi, üretranın kısa olmasın kaynaklanır. 1-4 yaş arasındaki çocuklarda ise enfeksiyonun kızlarda görülme oranı erkeklere göre 1/5 oranındadır. 4 yaşından sonraki çocuklara da ise, bu oran 1/10 olarak belirlenmiştir. Bu oranın değişme nedenleri arasında kabızlık, rahatsızlıklarda sonda takılması, işeme bozukluğu, tuvalet eğitimi ve hijyen eksikliği sayılabilir. Erkek bebeklerde meydana gelen enfeksiyonlar, çoğunlukla bakteri kaynaklıdır. Erkeklerin sünnet yapılması enfeksiyon riskini azaltan etkenler arasındadır. Bazı bebeklerde ameliyat gerektiren, idrar yolu anormallikleri vardır. Bebeklerde reflü olma riski, idrar yollarında meydana gelen enfeksiyon olma yaşı küçüldükçe daha fazla artmaktadır.

Bebeklerde dikkate alınması gereken belirtiler nedir?

Yeni doğanlarda oluşan enfeksiyonlar fazla belirti vermez. Bununla birlikte gelişme geriliği, vücutta gevşeklik, yüksek ateş, kusma ve sulu ishal idrar yollarında enfeksiyon oluşmasını düşündürtmelidir. Bebeklerin hepsinde birbirinden farklı belirtiler görülebilir. Bazen enfeksiyonlar tamamen belirti vermeyen bir gelişme gösterebilir. Bu enfeksiyonlar bebeklerin rutin kontrolleri sırasında belirlenebilir. Enfeksiyonların genellikle %40 gibi bir oranı hiç belirti göstermez.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun tanısı nasıl yapılır?

Bebeklere yapılacak olan idrar kültürü ve idrar tahlili teşhis konmasına yardımcı olacaktır. Bebeklerde tanı için gerekli olan idrarı almak zordur. Bu konuda biraz sabırlı olup, gereken idrar mutlaka alınmalıdır. Kültür sonucu alınana kadar, enfeksiyon etkilerinin giderilmesine yardımcı olacak antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Kültür sonucuna göre antibiyotiğe devam edilip, edilmeyeceğine doktor karar verecektir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlık genellikle tedaviye olumlu cevap vermektedir. Eğer idrar yollarında bir anormallik yoksa, bebeklerde böbrek yetmezliği oluşmaz. Tedavi edilen enfeksiyonlar, daha sonra tekrarlama gösterse de, bu sadece ürolojik anormallikleri bulunan bebeklerde olur. Tedavi yapılırken böbreklerin sağlığına gereken özen gösterilmelidir.

Bebekleri idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için ne yapılabilir?

Bebekler ılık suyla banyo yaptırılmalı, altları sık olarak değiştirilmelidir. Alt temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir. Alt temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Bez bölgesi pamuk yardımıyla ılık suyla silinmelidir. Kız bebeklerin alt temizliğine daha fazla özen gösterilmeli, idrarlarını tutmamaları konusuna eğitilmelidir. Bebekler mevsim değişikliğinde viral enfeksiyonlardan korunmalıdır. Bunlar bebeklerin idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanmasına sebep olabilir. Bebeklerin anne sütüyle beslenmesine dikkat edilmelidir.

Bir Cevap Yazın