Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?

Bebeklerde gaz problemi, ebeveynler için çok can sıkıcı ve endişe verici olabilmektedir. Birkaç küçük detay ile bebeğinizdeki gaz oluşumu sıklığının önüne geçmek mümkündür. Anne sütü ile beslenen bebekler de, bir göğüs de 10-12 dakikalık süt alımı ile %90 oranında verimli beslenme elde edilmektedir. Bebeğin aynı göğüs de 30 ve üzeri dakikalarda tutulması, hava yutmasına neden olarak, gaz oluşumuna müsaade etmektedir. Besleme süresi tamamlanan bebeğin, yarım saat boyunca dik tutulmasında fayda vardır. Kusma eğilimi, gaz sancısı nöbetlerini, bu önlemi alarak daha az bir seviyede tutabilirsiniz.

Gaz sancısı çeken bebeklerde, rezene ve papatya çayı 120ml’den fazla olmayacak şekilde kullanılabilmektedir. Bu oran yaklaşık olarak bir çay bardağına tekamül etmektedir. Gaz sancısı (Kolik) ağlamanın önüne geçmek için bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.  Ortam değişikliği, araba ile dolaştırma, ritmik hareketlerin sağlanması, karına sıcak havlu koymak, elektrikli aletlerin çıkardığı sesler bile bebeğin ilgisini çekmekte ve kolik ağlamalarında stresini önlemeye yardımcı olabilmektedir. Bebeklerin gaz problemi, gaz sancısı akşamüstü veya gece artış göstermektedir. Bebeğin, 3 saati bulan sürekli ağlamaları veya hiç ağlamayan bebeğin ilk kez şiddetli olarak ağlaması gaz sancısı olarak algılanmadan önce muhakkak doktora başvurulmalıdır. Bebeği kundaklamak, kalça çıkıklarına sebebiyet verdiği gibi gaz sancısının oluşmasına da neden olmaktadır. Bebeğin rahat hareket edebildiği, el kol aktivitelerinin kısıtlanmadığı kıyafetler tercih edilmelidir.

Koliğin (gaz sancısı) kesin bir tedavisi yoktur. İlk üç ay bebek beslenmesi açısından, anne kafeinli içeceklerden uzak durmalı, reflüyü arttırabilecek besinlerden uzak durmalıdır. Anneden bebeğe süt vasıtası ile geçebilecek ‘gaz yapıcı’ öğelerinde azaltılması önemlidir. Annenin inek sütü gibi gaz arttırıcı etkenlerden uzak durması, bebeğe geçebilecek gaz yapıcıları da sınırlandırmaktadır.

Bir Cevap Yazın