Bebeklerde diş çıkarma döneminde yaşanan sorunlar nedir?

Bebekler ortalama olarak ilk dişlerini 7. ayın ortalarından itibaren çıkarmaya başlar. Bu durum bazı bebekler için üçüncü ayda, bazı bebeklerde ise on ikinci ay ve sonrasında oluşabilir. Dişlerin çıkma zamanı genelde genetik olarak değişme gösterebilir. Eğer anne ve baba erken yaşlarda diş çıkardılarsa, bebekleri de  ilk dişlerinin erken dönemde çıkarabilir. Bebekler bu dönemleri oldukça huzursuz geçirirler. Eğer konuşma imkanları olsaydı, diş etlerinin acıdığını söyleyebilirlerdi. Bunu yapamayacaklarından, anne ve babaların diş çıkarma zamanlarında bebeklerine ayrı bir itina göstermesi gerekir.

bebklerde diş çıkarma

Bebeklerin diş çıkarma zamanındaki belirtiler nelerdir?

Bebeklerin diş çıkarma döneminde gösterdiği belirtiler, 2-3  ay öncesinden görülmeye başlar. Yaşanan belirtilerin her bebekte farklı olması, ailelerin daha dikkatli olmasını gerektirir.

  • Salya akıtma: Bebekler diş çıkarmadan önce iki ya da üç aylık olduklarında ağızdan salya akıtmaya başlar. Salyanın miktarı ise bebekten bebeğe farklılık gösterir.
  • Çene veya yüzde kızarıklık: Salyası akan bebekler, salyanın devamlı olarak akmasından çene ve ağız etrafında tahrişler oluşması nedeniyle, cildinde kızarıklık ve çatlaklara neden olur. Buna engel olmak için, bebeğin salyasını yumuşak hareketlerle silmeli ve ona yardımcı olmalısınız. Ciltte kurumaya neden olacağından, uygun bir nemlendirici kullanmalısınız.
  • Hafif öksürük olması: Bebekte salya olması, öksürüğe ve tıkanmalara yol açabilir. Öksürükle beraber nezle, soğuk algınlığı ve alerji belirtileri bulunmuyorsa, endişelenmenize gerek yoktur. Diş çıkarma döneminde bebekler dikkat çekmek  ya da seslerini arttırmak için, sıkça öksürüğe başvurabilir.
  • Isırma: Diş çıkarma dönemindeki bebekler buldukları her şeyi ısırmak isterler. Buradaki amaç dişlerinde olan sızıyı, ağrıyı ve kaşıntıyı gidermektir. Bunun için elinizden geldiği kadar bebeğinize yardımcı olmalısınız.
  • Ağrı: Dişlerin çıkmasında oluşan baskı dişetinde enflamasyona sebep olur. Bu durum bazı bebeklerde şiddetli ağrılara yol açarken, bazılarında fazla ağrıya neden olmaz. Ağızda çıkacak ilk diş ile azı dişleri bebeklerde en fazla ağrıya sebep olan dişlerdir.
  • Huzursuzluk: Diş etlerinde oluşan enflamasyon arttıkça ve dişler yüzeye doğru yaklaştıkça bebekteki ağrı sürekli bir hale gelir. Dişlerin çıkma süresi uzadıkça, bebekteki huzursuzluk artış gösterir. Bu durumda olan bebeğinize yardımcı olmalı, onları biraz rahatlatmak için elinizden geleni yapmalısınız.
  • Beslenmeyi reddetme: Diş çıkaran bir bebek, beslenmeyi reddedebilir. Özellikle katı olan besinlere karşı ilgisiz davranır ve yemekten kaçınır. Bunun yerine daha çok sıvı gıdalara yönelebilir. Bu dönemde onlara elinizden geldiğince yardımcı olmalı, tüketeceği sıvı gıdaların besleyiciliğine önem vermelisiniz.
  • İshal: Bebeklerde görülen ishal vakalarının dişlerle ilgisi belirlenemese de, bazı hallerde dişlerle bağlantılı bir durum olduğu görülmüştür. Bebeklerde salyayla birlikte artan tükürük salgısı, bağırsak hareketlerini hızlandırdığından, ishal görülmesi normal sayılabilir.
  • Uykusuzluk: Uykuları düzenli olan bir bebek, diş çıkarma zamanında huzursuzlanır ve uykuları bölünerek düzensizleşir. Onlara güvende olduklarını hissettirip, yeniden uyumalarına yardımcı olunuz.
  • Dişeti hematomu: Diş etlerinde bazı durumlarda kanama olabilir. Bu durum diş etlerinde mavimsi bir leke gibi görünür. Bunlar kendiliğinden düzelebileceğinden, endişe etmeye gerek yoktur. Soğuk kompres yapılıp, acısının hafifletilmesi yeterlidir.
  • Kulak çekiştirme ve yanak kaşıma: Diş etlerinde oluşan ağrı sinir yolu yardımıyla kulak ve yanaklara yansıma yapar. Bu sebeple bebekler bu dönemde, kulaklarını çekiştirerek, yanaklarını kaşırlar.

Bir Cevap Yazın