Bebeklerde burun akıntısı neden olur?

Bebeklerde burun akıntısı oldukça sık görülen sağlık sorunlarından birisidir. Burun akıntısının çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bebeklerde akıntının devam etme süresi çok önemlidir. Basit soğuk algınlığı gibi durumlarda burun akıntısı 2-3 gün devam eder ve müdahale gerektirmeden iyileşir. Uzun süren akıntılarda altta yatan nedenler teşhis edilip, tedavi edilmelidir. Bebeklerin burun zarları yapı itibarıyla oldukça duyarlı ve hassas yapıda olur. Ortamdaki ısıdan, nemden etkilenip tıkanır ve akıntılara sebep olur. Doğumun hemen sonrasında bebeğin ağzı ve burun deliklerine yapılan aspirasyon sebebiyle, burun mukozası tahriş olmuş olabilir. Bu sebeplerde yeni doğanlarda burun akıntısına neden olabilir.

Bebeklerde burun akıntısının sebepleri nedir?

Burun akıntısının hangi sıklıkla meydana geldiği, rengi, kıvamı bu sorunun bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlamada sizlere yardımcı olabilir. Renksiz ve sıvı kıvamdaki akıntılar önemsiz sayılabilir. Ancak koyu renkli akıntıyla beraber ateş varsa, doktora görünmekte fayda vardır. Akıntının rahatça atılabilir kıvamda ve sümüksü olması soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların iyileşme dönemine girdiğini anlatır. Burun akıntısına aşağıdaki rahatsızlıklar neden olabilir.

bebeklerde burun akıntısı

  • Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi solunum yolu rahatsızlıkları
  • Sinüzit
  • KBB hastalıkları
  • Alerjik etkenler

Bebeklerde burun akıntısına karşı neler yapılabilir?

Bebeklerde oluşan burun akıntıları en kısa sürede giderilmeye çalışılmalı, mümkünse akıntıların başlamaması için tedbir alınmalıdır. Bebeklerin emzirme döneminde oluşan akıntılarda dikkat edilmediği takdirde orta kulağa kadar ilerleyip enfeksiyona neden olabilir. Orta kulak iltihaplarının tedavisinin zor ve ilerlemesi halinde işitme kayıpları olabileceğinden, gereken tedbirlerin alınması gerekir. Akıntının devam ettiği sırada tedavi amaçlı antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Ancak enfeksiyon belirtileri olursa, antibiyotik kullanılır. Bebeklerin bu sorunlarında daha rahat etmeleri ve akıntının geçmesi için alınabilecek tedbirler ise;

  • Grip, nezle gibi rahatsızlıkların başlangıç aşamasında bebeğin yaşı uygunsa tavuk suyuna hazırlanan çorba içirilebilir ve C vitamini içeren gıdalar verilebilir.
  • Tıkanıklığı gidermek için salin solüsyon damlatılabilir.
  • Akşam uyumadan önce odasının nem dengesini sağlamak için, odaya buhar verici cihazlar kullanılabilir.
  • Burun içinde biriken salgılar temizlenmeli ve rahat uyku uyuması sağlanmalıdır.
  • Banyodan sonra saçlar iyice kurutulmalı ve bebek dışarıya çıkarılmamalıdır.
  • Akıntının gece genize gitmesini önleyebilmek amacıyla, yatağın baş tarafını yükseltmek gerekir.
  • Hırıltılı öksürük ve akıntıda renk değişimi olursa, mutlaka doktora gidilmelidir.
  • Anne sütü alan bebekler emzirilmeye devam edilmelidir. Anne sütü hastalıklara karşı vücutta antikor üretimi yaptığından, bebeklerin hastalanmaları ve hastalıkları hafif atlatmalarına yardımcı olur. Gribe karşı yapılan aşılar 6 aydan küçük olan bebeklere yapılmadığından, anne sütü en iyi onlar için koruyucu olacaktır.
  • Burun akıntısıyla beraber burun tıkanıklığı olan bebeklerde emme engelleneceğinden, beslenme sorunları olacaktır. Bu sebeple tıkalı burun aspiratörle açılmalıdır.
  • Bebeklerde akıntı ve tıkanıklığın bir arada olduğu durumlarda ağızdan nefes alma olacağından, başka sağlık sorunları yaşanabilir. Ağızdan nefes almak, ağızda koruma mekanizması olmadığından, ciğerlere zararlı maddelerin gitmesine neden olur. Bu yüzden bebeklerde bu sorunlar acil olarak tedavi edilmelidir.

Bir Cevap Yazın