Balgam renginiz bir hastalığı işaret ediyor olabilir mi?

öksürükBalgam değişik etkenler nedeniyle farklı renklerde çıkarılabilir. Öksürme sırasında ağızdan gelen ve akciğerden dolayı oluşan salgılar balgam olarak tanımlanmaktadır. Bu salgıların dışında gelen tükürük, boğazdan kaynaklanan salgı, geniz akıntısı, geğirme sonucunda gelen sıvılar balgam olarak kabul edilmez. Balgamın hangi renkte olduğu konusu bazı hastalıkların teşhis edilmesi için önemli bir ipucu olabilir. Bu yüzden hastaların balgam rengi hakkında doktoruna bilgi vermesi gerekir.

Balgam renkleri hangi hastalıklarda bir belirti olarak kabul edilir?

Yeşil balgam: Vücudunuzda solunum sisteminin bakteriler nedeniyle iltihaplanması yüzünden oluşan balgam yeşil renkli olabilir. Balgamdaki yeşil rengin nedeni bakterilerde olan verdoperoksidaz pigmenti yüzünden kaynaklanabilir. Daha çok akciğer apsesinde, kronik bronşit, bronşektazi ve zatürre gibi akciğer hastalıkları kişilerde yeşil balgam oluşmasına neden olabilir. Astım hastalarında da yeşil balgam olabilir. Bu enfeksiyon dışında, balgamın içerisinde olan eozinofil denen hücrelerden dolayı oluşur. Bu kişilere antibiyotik tedavisi uygulanması doğru değildir.

Sarı balgam: Solunum yollarında bakterilerden kaynaklanan iltihaplarda balgam sarı renkte olabilir. Özellikle tüberküloz, kronik bronşit ve zatürre gibi hastalıklarda kişilerde sarı renkli balgam görülebilir.

Kahverengi balgam: Bu genellikle mantarların neden olduğu iltihaplı rahatsızlıklarda ya da karaciğerdeki amip kesesinin akciğere doğru açılması nedeniyle görülen balgamın rengidir. Balgamın içinde bulunan kan zamanla kahverengi renge dönmesiyle, bu rengi alır.

Kırmızı balgam: Balgamın içerisine taze kan karıştığında parlak kırmızı, eski bir kan karıştığı durumlarda koyu kırmızı kahverengi rengine çalan bir renk meydana gelir. Bu daha çok akciğer kanserinde, tüberküloz, bronşektazi ve akciğer embolisi gibi kanama yaratabilen hastalıklar kırmızı balgam oluşmasına neden olabilir.

Gri balgam: Bu en fazla hava kirliliğine maruz kalınırsa ya da sigara tiryakilerinde oluşan bir balgam rengidir.

Siyah balgam: Bu renkte olan balgam uzunca bir dönem kömür madeninde çalışan kişiler gibi kömürle aynı ortamda olan kişilerde görünmektedir. Balgamın siyah renkli olmasına balgamda bulunan karbon tanecikleri sebep olmaktadır.

Yeşilimsi sarı balgam: Bu renkte balgam safra yollarının akciğere açılması halinde görülmektedir. Bu durum safrayla karışık balgam anlamında bilifitizis olarak adlandırılır.

Pembe balgam: Bu pembe renkte ve bol miktarda köpüklü balgam görülmesi sol kalp yetersizliği yüzünden oluşan akciğer ödeminin karakteristik bir özelliği olarak görülmektedir. Hastalarda bu belirtinin dışında olan belirtiler kuru öksürük, nefes darlığı ve sık solumadır.

Paslı balgam: Sarı renkte olan iltihaplı balgamın içerisine kan homojen şekilde dağıldığından, balgam pas rengine dönmektedir. Bu renkteki balgam pnömokok denen mikroplardan kaynaklanan zatürre hastalığının çok önemli bir belirtisi olarak görülür.

Vişne çürüğü renkli balgam: Zatürreye sebep olan klebsiella adındaki bakteriler balgam renginin vişne çürüğü renginde olmasına, kıvamlı ve şeffaf görünmesine neden olur. Daha çok alkol bağımlıları, ağır hastalar ve yaşlılarda görülebilen bu tür zatürre ölüm riski taşımaktadır.

Şeffaf balgam: Astım hastalarında görülen tipik balgam rengidir. Astım hastaları yapışkan özellikte olan balgamı çıkarırken zorlanır. Çıkardıkları balgam az bile olsa, kendilerini rahat hissederler. Bu türdeki balgam bazı kişilerde inci tanesi ya da iplikçik gibi olabilir. Bunun dışında atipik zatürre hastalarında da böyle şeffaf renkli balgam olabilir.

Su gibi görünen balgam: Enfeksiyondan dolayı oluşmayan, akciğer ödemi ve bronko alveoler karsinom hastalarında suya benzer bazen köpüklü balgam görülebilir.

Bir Cevap Yazın