Balgam ne zaman tehlikelidir?

öksürükBalgam normal olarak tek başına bir hastalık olarak kabul edilmez. Balgamın ortaya çıkışı altta yatan bir başka hastalığın belirtisi şeklinde olur. Balgamın tedavisinde ilk önce bunun enfekte olup olmamasının belirlenmesi gerekir. Bu nedenle balgamın neden kaynaklandığı belirlenmelidir. Bu tespitin yapılmasından sonra, buna uygun olarak hastaya bir tedavi uygulanır. Balgam tedavisi için doğal şifalı bitkilerden de faydalanmak mümkündür. Balgama neden olan hastalıklara işaret ettiği için rengine yönelik tedavilerde uygulanabilir. Çıkarılan balgam yeşil ve sarı gibi renginde olursa, hastalar için ekspektoran denilen balgam söktürücü tedaviye başlanabilir. Balgam köpüklü ve beyaz olduğu takdirde ve balgam rahat çıkarıldığında, hastaya her gün bol su içirilmesi tavsiye edilir. Grip hastalığı nedeniyle balgam çıkarılması durumunda bol su içmek ve ıhlamur gibi bitkisel çayların içilmesi tavsiye edilir. Bu tedbirler balgamın çıkarılmasında etkili olur. Sıvı içeceklerin tüketilmesi balgam sökülmesinde etkili olur. Fakat balgamda kan olursa, bu durumda hastaya bazı tetkiklerin yapılması gerekir. Uygulanan tedavi bu belirtiye göre yapılır. Buna sebep hastanın kronik bronşit hastalığı olursa, hastalarda buna bağlı olarak balgamla birlikte nefes darlığı etkisi görülür. Buna uygun tedavi uygulanması için hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır ve balgam söktürücü ilaçlar verilir. Balgam tedavisi açısından en önemli gösterge olarak balgamın rengi dikkate alınır.

Balgam sökücü şifalı bitkiler nelerdir?

Doğada diğer rahatsızlıklar için olduğu gibi balgam söktürmek içinde şifalı bitkiler bulunmaktadır. Özellikle bitkilerin içinde tere balgam sökücü özelliğiyle tanınmaktadır. Terenin yararlı etkisinden faydalanabilmek için sabahları yarım demet tere ve akşamları yarım demet terenin üstüne limon sıkarak tüketmelisiniz. Bunu yaparak daha fazla balgam çıkarmak mümkün olduğu kadar, idrar yollarında yanma etkisinin olduğunu görürsünüz. Bu etki terenin aynı zamanda idrar yollarını temizlediğinden kaynaklanmaktadır.

Bitkilerin içerisinde meyan kökü, ısırgan otu, zencefil ve ıhlamur gibi bitkilerde balgam söktürücü etkiye sahiptir. Her gün bir yemek kaşığı ısırgan otunun tohumunun üzüm suyuyla karıştırılıp içilmesi halinde, balgam çıkarmak daha kolay hale getirir.

Balgam ne zaman tehlikelidir?

Kişide balgam çıkarma varsa, bu balgamın miktarı her geçen gün artma gösteriyorsa, renk değişimi varsa, bu belirtilere eşlik eden nefes darlığının olması, gece terlemesi ve halsizlik gibi etkilerin bulunması halinde, balgam çıkarma tehlikeli bir aşamaya gelmiştir. Balgam çıkarılmasında zorlanma olması durumunda, miktarında artış olması durumunda balgamla beraber bir enfeksiyonun geliştiği akla gelmelidir. Balgamda kan olması halinde, bu durumun mutlaka bir uzman tarafından takip edilmesi ve hastaya gereken tetkiklerin yapılmasında fayda bulunmaktadır.

Bir Cevap Yazın