Baldıran otunun faydaları nelerdir?

Ülkemizde daha çok zehirli bir bitki olarak tanınan baldıran otu, yılan otu, ağı otu, kereviz otu gibi isimlerle de tanınmaktadır. Bitkinin zehirli olduğu kadar, zehirli olmayan çeşitleri de vardır. Bitkisel tedavi alanında kullanılan bir bitkidir. Latince Laserpitium Glaucum adını taşıyan baldıran otu, maydanozgiller familyasına ait olup, yetiştiğinde boyu 2 metreyi bulur. Kökü ve yapraklarından faydalanılan bitki, yol kenarlarında, nemli alanlarda ve duvar diplerinde yetişmektedir. Ülkemizde bol miktarda bulunan baldıran otu, yaprakları ezilirse idrar kokusunu andıran bir koku çıkarır. Bileşiminde bulunan baldıran zehri çok etkili olduğundan, 6-8 gram kadar yaprağın tüketimi bir insanı öldürebilir. Zehirlenme belirtileri 2-3 saatte ortaya çıkar. Acil olarak müdahale edilmesi gereken durum, bilinç kaybı olması ve solunumun durmasıyla sonuçlanır. Bu bitki uzun yıllar ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Zehrin etkisini gidermek için, kaynatılarak tüketilmesi yeterlidir. Aksi halde ölüme varacak kötü sonuçlar oluşabilir. Zehrinin şu ana kadar bilinen bir antidotu bulunmamaktadır. Destekleyici tedavilerle meydana gelen zehirlenmeler iyileştirilmeye çalışılır. Anadolu’da yıllarca insanlar bu otu kaynatarak, limonlayıp salata olarak tüketmişler. Bu nedenle şifalı bitkiler alanında faydalanabilmek için baldıran otunun bilinçli olarak tüketilmesi gerekir. Bir uzmanın tavsiyesiyle kullanılması gereken baldıran otu, dikkatle tüketilmesi gereken bir bitkidir.

baldıran otu

Baldıran otunun faydaları nedir?

  • Çay gibi demlenerek içilirse nefes darlığını, astımı ve öksürük nöbetlerine karşı fayda ağlar.
  • İdrar yollarında oluşan sorunlarının giderilmesinde kullanılır. Özellikle idrar yapamayan hataların en büyük yardımcısıdır.
  • Kaynatılarak merhem kıvamında hazırlanırsa, vücutta oluşan şişliklere tatbik edildiğinde, olumlu neticeler alınır.
  • Baldıran otu özellikle kas kasılmalarını ve kas spazmlarını tedavi etmekte oldukça faydalıdır. Bu yüzden kas kasılması hatalığı olan tetanos hastalığında yararlıdır. Yine bir kas hastalığı olan kore hastalığının tedavi edilmesinde faydalıdır.
  • Sinir hastalıklarının iyileştirilmesinde, sinirlerin yatıştırılması ve siyatiğin görevini tam olarak yapmasını sağlar.
  • Sara hastalığında rahatlıkla tedavi amaçlı kullanılabilir.
  • Kalp spazmında fayda sağlar.

Baldıran otu, zehirli bir bitki olsa da, uzmanların yardımıyla kullanıldığında faydası olacak şifalı bir bitkidir. Diğer bitkiler gibi baldıran otunu, doğru ve bilinçli kullanıp en yüksek faydayı sağlamalıyız. Faydalı olacağı rahatsızlıklarda uygun dozlarda kullanılmalıdır.

Bir Cevap Yazın