Bakla ve faydaları nedir?

Bakla, baklagiller familyasına ait olan boyu bir metreyi bulan, kazık köklü ve çiçekleri hoş kokulu olan bir yıllık bir bitkidir. Kök kısmı toprağın bir metre kadar altına inebilen, kuvvetli şekilde gelişebilen ve üzerinde yumrular oluşturan bir yapısı vardır. Baklanın taze yaprakları salatalarınızda kendine yer bulur. Meyveleri tazeyken yemeklerde kullanılır. Olgunlaştıktan sonra, meyvelerin içindeki tanelerinden de yemek yapılır. Bakla yemeği severek tüketilir. Kansere karşı koruyucu etkisinin olması sebebiyle mutlaka tüketilmesi tavsiye edilir. Taneler taze iken yeşil renkte, olgunlaştıktan sonra ise kahverengi renkte olur. Kuru bakla, taze olan bakladan daha fazla besleyiciliği olan özelliklere sahiptir. İçeriğinde A, C, B1, B2, B6 ve K vitaminleri olan bakla aynı zamanda, protein, karbonhidrat, potasyum ve magnezyum açısından da zengin bir besindir. Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişen, şifalı sebzeler arasında yer alan baklanın, sultani, Bayrampaşa ve sakız bakla olarak anılan türleri vardır. Yemeği yapılan baklanın, pişirildiği aynı gün yenmesi gerekir. Bekletildiğinde, karaciğeri yoracağı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Vücutta sıvı tutma özelliği bulunması nedeniyle ve özellikle küçük çocukların fazla tüketmemesi geren bir sebzedir.

Baklanın faydaları nedir?

bakla

  • Vücudumuzda olan kötü kolesterol miktarını düşürür.
  • Böbrek kumunun ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur ve idrar yollarını temizler.
  • Yüksek oranda lif içeriğinden kabızlık sorunu yaşayanların tüketebileceği, aynı zamanda hemoroit ve kalın bağırsak sorunlarını tedavi edici özelliği vardır. Bağırsak parazitlerini düşürmekte etkilidir.
  • Hazımsızlık çekenlerin tüketmesi önerilir.
  • Göğüs hastalıklarında ve öksürüğün tedavisinde tüketilmelidir.
  • Romatizma, siyatik gibi eklem ağrılarını dindirmede etkilidir.
  • Deri hastalıklarına karşı haricen cilde lapa şeklinde sürülerek kullanılır.

Baklanın taze, lekesiz ve yeşil renkte olmasına dikkat edilmelidir. Pişirilmeden önce buzdolabından birkaç gün saklanabilir, pişirildikten sonra ise aynı gün tüketilmesi gerekir. İçeriğinde bulunan nişasta miktarı yüksek olduğundan, şeker hastalarının fazla tüketmeleri zararlıdır. Son yıllarda Parkinson hastalarına da umut ışığı olan bir sebze olan bakla, şifalı sebzeler arasında yerini almıştır. Dopamin maddesinin içeriği olan L-dopa adlı bileşik doğada en fazla baklada bulunur. Parkinson hastalığının oluşması, beyinde olan dopamin dengesizliğinin sonucudur. Bu nedenle hastaların baklayı tüketmesi, hastalığa karşı bir çare olarak görülür. Uzmanlardan alınacak tavsiyeler sonucunda tüketilmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın