Baker kisti neden olur?

bakerBaker kisti dizin arkasında oluşan içi sıvıyla dolu olan ve kişinin gerginlik hissi duymasına neden olan bir çıkıntıdır. Bu çıkıntı bacağın esnetilmesiyle, uzatılması ya da herhangi bir hareket yapıldığı anda ağrıya sebep olur. Diz ekleminde oluşan artrit ya da kıkırdak dokunun yırtılması yüzünden oluşan sıvı birikmesi bu kist oluşumuna sebep olabilir. Kist oluştuğunda altta yatan nedenin tedavi edilmesi en doğru yaklaşım olur. Bazen oluşan kist ağrıya sebep olmazken, genellikle çoğu hastada diz arkasında ya da bacakta şişkinliğe, dizde ağrı olmasına ve sertliğe sebep olur. Daha çok hareket yaparken ya da uzun süre ayakta kalındığı zaman belirtiler daha belirgin halde olur.

Baker kisti tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Bu kistin olmasında genellikle hastaya yapılacak fiziki muayene sonucunda tanı konulabilir. Bununla birlikte anevrizma, tümör oluşumu ya da kan pıhtısı gibi faktörler baker kistiyle aynı bulgular verebileceği için, hastaya doktor tarafından MR manyetik rezonans ve ultrason gibi tetkikler yapılır ve kesin tanı konulunca kistin tedavisine geçilebilir. Çoğunlukla herhangi bir tedavi gerektirmeden iyileşme gösteren ve kendiliğinden yok olan kistler vardır. Ancak bazı kistler özellikle büyük boydaki kistler ve ağrısı fazla olanlarda uygulanacak bazı tedavi yöntemleri vardır.

İlaç tedavisi: Dizde olan iltihabın azaltılması için dizin içine kortizon benzeri kortikosteroid adındaki ilacın enjekte edilmesi sayesinde dizdeki ağrının hafifletilmesi sağlanabilir. Ancak bu yapılan kistin tekrarlamasına engel olmaz.

Sıvı çekilmesi: İğne ile dizden bir miktar sıvı çekilebilir. Bu uygulama aspirasyon olarak adlandırılır. İşlem ultrasonla eşliğinde yapılır.

Fizik tedavi: Diz bölgesine kompres yapılması ya da hastanın koltuk değneği kullanması dizdeki ağrıların ve şişmenin önlenmesine yardımcı olur. Diz bölgesindeki kasların nazik ve aralıklı olarak hareket ettirilmesi ve kasların güçlenmesini sağlayacak egzersizlerin yapılması halinde, hem diz fonksiyonlarını korunur, hem de kistin neden olduğu belirtilerin hafiflemesine yardımcı olunur.

Ortopedi doktorları baker kisti tedavisinde çoğunlukla kistin tedavi edilmesi yerine, kistin altında yatan etkeni tespit etmeye çalışır. Bu sorunun eğer kıkırdak dokunun yırtılmasından dolayı olduğu tespit edilirse, dokunun onarımı ya da dokunun alınması için hastanın ameliyatına karar verebilir. Bununla kistin etkileri ortadan kaldırılır ve kist tedavi edilmiş olur. Kistin oluşumunda eğer artrit etkisi olduğu belirlenirse ve bu rahatsızlığa uygulanan tedaviyle kistin tedavisi mümkün olmazsa hasta için ameliyat kararı verilebilir. Bu sayede baker kistinin operasyonla çıkarılması özellikle diğer tedavilerle iyileşmeyen kistler açısından başarılı neticelerin alınmasını sağlar.

Baker kisti yaşam tarzı düzenlenmesiyle ve evde alınan önlemlerle tedaviye destek olunabilir

Daha çok artrit nedeniyle oluşan kistlerde hastalar evde alacağı önlemlerle tedaviye destek olabilir.

Bu önlemlerde hastanın istirahat etmesi, dizde iltihaplı olan bölgeye buz uygulaması yani soğuk uygulama yapılması, gece yatarken ayağın yüksek bir yerde tutulması gibi tedbirler ortaya çıkacak belirtilerin hafifletilmesinde faydalı olur. Hastalarda naproksen, ibrufen, aspirin ve asetaminofen gibi basit ağrı kesicileri kullanarak, ağrıların hafifletilmesi sağlanabilir. Fakat ilaçların önerilen dozlarda kullanılması gerekir. Bundan başka diz eklemini zorlayan, tahriş eden egzersizler yapılırken daha dikkatli olunması ve bunların sınırlandırılması tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın