Bağırsak kurtlanması nasıl anlaşılır?

bağırsak kurtlanmasıBağırsak kurtlanması sorunu genellikle bir yaş civarındaki çocuklarda görülen bir sağlık sorunudur. Çocukların anne sütünden ek gıdalara geçiş yapılmasında, hijyene yeteri kadar dikkat edilmediği zaman parazitler meydana gelebilir. Bu yaşta olan çocukların toprakla ve başka malzemelerle devamlı olarak uğraşması, buldukları her şeyi ağızlarına götürmesi yüzünden bu tür parazitlerin bağırsaklarda olmasını kolaylaştırır. Çocukların da bu süreçte sıkıntılarını dile getirememesi yüzünden rahatsızlık başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilir. Bu açıdan anne ve babaların çocukları açısından bilinçli davranması gerekir.

Bağırsak kurtlanması nasıl anlaşılmaktadır?

Bu rahatsızlık genellikle ekonomik düzeyi düşük olan ve hijyene yeterince önem vermeyen kişilerde daha çok oluşur. Bağırsak kurtları insanlarda dışkıyla, ağız ve eller aracılığıyla, ciltle bulaşan özellikte ve sağlığı tehdit edecek bir sorundur. Temizlik kurallarına özen gösterilmesi ve tedaviye vakit geçirmeden başlanması halinde yayılımı en aza indirilebilir. Elleri iyi yıkanmama sonucunda bu parazitlerle enfekte olan sıvıların ve gıdaların ağza götürülmesi neticesinde, bağırsaklara kadar ilerlemiş olan parazitler, bağırsak kurtlanmasına sebep olur. Hastaların makat ya da vajina bölgesinde kaşıntı olması, aşırı oranda gaz sorunuyla, ishal, geğirme, dişlerde gıcırdatma, kusma, geceleri ağızdan salya akışı gibi belirtilerin olması halinde bağırsak kurtlanması için tetkiklerin yapılması gerekir. Çocuklarda sabahleyin ilk dışkıda aileler tarafından rahatlıkla görülebilen kurtlar, mutlaka tedaviyi gerektirir. Yapılması gereken tedavinin geciktirilmesi halinde kansızlık, iştahsızlık, mide ve bağırsaklarda yakınmalar olacağından çocuklarda gelişme geriliği izlenebilir. Çocuklarda ve bebeklerde bu sorunun olması durumunda bağışıklık sistemi ile ilgili olumsuz sonuçlar olabilir.

Bağırsak kurtlanması tedavisi nasıl yapılır?

Aileler çocukları açısından bu konuda şüpheye düşerse yapmaları gereken ilk aşamada dışkı analizi yaptırmak olmalıdır. Bu analizlerin birden çok yapılması gerekebilir. Bunun yanında kan tahlili yapılması gerekir. Eğer bağırsaktaki kurtlanma çıplak gözle teşhis edilirse bu tetkiklere gerek kalmaz. Teşhisten sonra parazitler için uygun dozda tedavi uygulanır. Bunun yanı sıra hijyen açısından hastaların iç çamaşırları kaynatılmalı, ütüsü yapılmalı ve tırnaklar temizlenmeli ve kısa olacak şekilde kesilmelidir. Temizlik ve hijyen bulunulan ortamda da sağlanmalıdır. Çocuklar bu konuda özenle takip edilmelidir.

Bir Cevap Yazın