Bademin faydaları nedir?

Badem gülgiller familyasından, meyveleri yenebilen bir ağaçtır. Meyvelerin dışı sert bir kabukla kaplıdır. Kabuk içerisindeki çekirdeği tüketilir. Anavatanı Asya olan badem, birçok yerde ve ülkemizde yetişmektedir. İlkbaharda çiçeklenen ağaç, daha sonra yapraklanarak meyve verir. Sıcak iklimi daha çok seven badem ağacı çiçeklerini daha erken açtığı için, rüzgâr ve soğuktan etkilenir.

badem

Bu durumlarda meyve veremez. Madensel tuz ile vitaminler açısından zengin olan badem meyveleri, çerez olarak tüketilmektedir. Meyvelerinden çıkartılan badem yağı, sanayide ve alternatif tedavi alanında kullanılmaktadır.  Meyvesinde bulunan yüksek miktarda E vitamini, bakır, çinko, kalsiyum, potasyum ve omega 3 bulunur. Ayrıca vitaminler, demir, doymamış yağ asitleri ile mineraller bulunmaktadır. Kalorisi yüksek olmakla beraber, hazımsızlık sorunları olanların fazla tüketmemesi gerekir. Çünkü hazmı çok zor bir bitkidir. Badem acı ve tatlı çeşitleri olan bir bitkidir. etkile

Bademin faydaları şöyle sıralanabilir. Yemekte tüketilen badem, insülin seviyesini ayarladığından, şeker hastaları için şifalıdır. Beden ve zihin yorgunlukların giderilmesi ve sinirlerin yatıştırılmasında faydalıdır. Anne sütünü arttırdığı için, bebek gelişiminde de önemli bir etkiye sahiptir. Vücudumuzda oluşan, böbrek, idrar yolları ve cinsel organların iltihaplarını iyileştirici etkisi vardır. Karaciğer, böbrek ve dalak rahatsızlıklarında etkilidir. Ciltte oluşan kuruluklar için badem yağı kullanabilirsiniz. Göğüs hastalıklarını tedavisinde etkilidir. Kan tükürmeye, öksürük sorunlarında kullanılır. Kabızlık sorunu olanlarda, müshil olarak kullanılabilir. Taze olarak tüketildiğinde, midenin nem dengesini düzenleyerek, mideyi temizler. Kadınların rahim ağrılarına karşı etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirip, koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Safra taşlarının oluşumunu azaltır. Badem yağı ise, saç dökülmelerinde, saç kırılmalarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Badem belli oranlarda tüketildiğinde, sağlık için oldukça faydalıdır. Alternatif tedavi amaçlı tüketimler de uzmana danışılarak kullanılması üzerinde önemle durulması bir konudur. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle…

Bir Cevap Yazın