Bacaklarda halsizlik neden olur?

bacaklarda halsizlikBacaklarda halsizlik şikâyetleri pek çok insanın sorunudur. Bu tür şikâyetler farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Buna neden olan genellikle uzun süre ayakta kalmayı gerektirecek işleri yapmak, ağır egzersizlerin yapılması, ciddi sağlık sorunlarının olması ya da beslenmede ve aktiviteler sırasında yanlış alışkanlıklara sahip olmak gibi etkenler sebebiyle oluşabilir. Bacaklarda halsizlik yapabilecek ciddi rahatsızlıklar genellikle vücutta kasları ve sinir sistemini etkileyen sorunlardan kaynaklanır. Bu sorunları yaşayan kişiler dinlenmesine rağmen şikayetlerinin azalmaması, aksine artış göstermesi halinde mutlaka doktora gitmeleri tavsiye edilmektedir.

Bacaklarda halsizliğe neden olabilecek rahatsızlıklar nelerdir?

  • Periyodik paralizi: Bu rahatsızlığın meydana çıkması kalıtsal etkenlerden kaynaklanmaktadır. Toplum içinde genellikle az oranda görülür. Fakat en çok bacakların ani bir şekilde halsizleşmesine sebep olmaktadır. Bazı hallerde kişilerde kendiliğinden düzelme gösterebilir. Rahatsızlığın nedeni ise, kanda potasyum oranının artış göstermesindendir. Bacaklarda halsizlik oluştuğunda, kanda potasyum oranı ölçülüp, rahatsızlığa teşhis konulmaktadır.
  • Şeker hastalığı: Şeker hastalığının komplikasyonları arasında kabul edilen bacaklardaki halsizlik, şeker hastalığının yüzünden sinirlerde hasar oluşmasından kaynaklanır.
  • Kas atrofisi: Bu rahatsızlıkta kişilerde kas erimesi söz konusudur. Bacaklarda halsizliğe sebep olduğundan, bu hastaların fizik tedavi ve egzersiz çalışmalarıyla tedavi edilmesi gerekir.
  • Sinir hücresi dejenerasyonu: Bu hastalık vücudun üst bölümünde, kalça kısmında, bacakların hareketini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sebebiyle oluşur. Bu hastalığın sebebi tam olarak bilinmemekte ve progresif bir rahatsızlık olduğu kabul edilmektedir.
  • Tiroit bezi sorunları: Bu rahatsızlıklarının vücutta etkileri arasında, bacaklarda halsizliğe neden olmak sayılabilir. Tiroit hormonunun düşük seviyede ve yüksek seviyede olması kas yorgunluğunun en fazla rastlanan nedenidir.
  • Felç ve geçici istemik atak: Bu tür rahatsızlıklarda kas zayıflığına sebep olduklarından, bacaklarda halsizlik yapabilir.
  • Multipl skleroz (MS): Günümüzde daha fazla görülmeye başlanan MS hastalığı sinsice bir ilerleme gösterir. Hastalardaki etkileri uyuşma, baş dönmesi ve bacaklarda halsizlik belirtileriyle kendini göstermektedir.
  • Vitamin eksikleri: Vücutta vitamin eksiklerinin olması, özellikle folik asit ve demir eksikliğinin olması da, bacaklarda halsizlik şikâyetine sebep olabilir.
  • Bel fıtığı: Bel omurları arasında bulunan disklerin fıtıklaşması sonucunda yaşanan rahatsızlık sinir köklerine bası yaptığı için, halsizlik, ağrı gibi şikâyetlerin oluşmasına neden olabilir.

Bacaklarda halsizliğe neden olan alışkanlıklar nelerdir?

  • Derin uyku halinde odanın içinde ses olması kişinin uyandıktan sonra stresli ve yorgun olmasına sebep olabilir.
  • Günlük aşırı miktarda kahve ve çay tüketimi vücuttaki demiri emeceği için, bacaklarda halsizliğe sebep olabilir. Demir eksikliği olduğunda kalp ve beyin yeteri kadar oksijen ihtiyacını sağlayamamaktadır.
  • Aç karnına tüketilecek karbonhidratlar vücutta ağırlığa neden olurlar. Bu yüzden karbonhidratlı gıdaların aç karnına tüketilmemesi gerekir.
  • Vücutta sıvı eksikliğinin olması, hissedilecek derecede yorgunluğa sebep olur.
  • Akşamları duş alma alışkanlığı bulunan kişileri, suyun sıcaklığına özen göstermelidir. Vücut sıcaklığından daha fazla sıcak olan suyla duş almak iyi uyumak için faydalı olacaktır. Sabahları alınacak duşun ılık suyla olması tavsiye edilir. Sıcak su rahat ve iyi bir uyku için gerekli olan hormonların salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
  • Günlük aktivitelerin ve beslenmenin doğru yapılmasına rağmen, kişinin kendini yorgun, bacaklarını halsiz hissetmesi halinde, besin alerjilerinin olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Özellikle çölyak hastalarında bu sorun yaşanabilir.
  • Beslenme düzeninde kola, et gibi vücuda asit etkisi veren gıdaların yer almaması gerekir. Bunlar bacaklarda halsizlik olmasının nedenleri arasında kabul edilmektedir.
  • Gereğinden daha fazla uzun süreli yürüyüşlerin yapılması, ağır aktivitelerin yapılması bacakları direkt olarak etkileyen unsurlardır. Bu nedenle insanlar bacaklarda halsizlik yaşadıklarında öncelikle günlük yaptığı eylemleri gözden geçirmelidir.

Bir Cevap Yazın