Ayrık dişler nasıl düzeltilebilir?

ayrık dişAğız yapısındaki dişler dış dünyaya açılan yapılardır. Dişler hem yüze hem de gülüşe anlam katarlar. İnsanların hepsi güzel bir gülüşü hak eder. Dişlerin ayrık olması halinde, bu faktör güzel gülüşü olumsuz etkiler. Bazıları bunu fazla sorun etmezken, bazıları ise diğer sorunlarından bile daha ön planda tutarak, rahatsız olur. Diş hekimliği alanında olan yeni gelişmeler sayesinde, ayrık dişler kolay yöntemlerle tedavi edilerek, güzel gülümsemenin yolunu açmaktadır. Ayrık diş tedavisinde dişlerdeki aralık sadece ön dişlerde olursa, farklı estetik uygulamalarla düzeltilebilir. Dişlerde olan aralık daha geniş alana yayıldığında, bunları diş teli yardımıyla uygulanan ortodontik tedavilerle giderilebilir. Ayrık diş genellikle üsteki iki ön dişte olduğunda, büyük sorun olarak algılanır. Çünkü bu durum hem dişlerin uyumunu bozar, hem de güzel gülüşü olumsuz etkiler.

Ayrık dişler nasıl düzeltilir?

Lamina uygulamalar

Dişlerdeki boşluklar dişlerin ön yüzlerine ince porselen yapraklar yapıştırılıp kapatılır. Bu yöntem dişlerin renk ve şekil bozukluklarını da gideren ve dişlerin istenen boyda olmasını sağlayıcı bir uygulamadır. Fakat çok hassas ve uzun bir çalışma gerektirdiği gibi, maliyeti de yüksektir. Lamina uygulama genellikle ön dişlere yapılan çok ince porselen yaprakçıklardır. Fiziksel olarak güçlendirilmiş olan porselenler, çok ince bir yapıya sahiptir. Diş hekimliği konservatif yaklaşımla, doku kaybının daha az olduğu restoratif işlemleri ön plana almıştır. Porselen lamina dişlerde çok az ya da hiç preparasyon gerektirmeden uygulanan işlemdir. Özel yapıştırıcılarla yapıştırılan laminalarda renk geçirgenliğinin mükemmel olması nedeniyle estetik açıdan çok iyi sonuç verir. Bu yüzden çok tercih edilen restoratif seçeneklerden biridir. Oldukça hassas tekniklerle çok ince üretilen laminaların dişin ve çevresindeki dokularla çok iyi uyum sağlaması ve dişlerdeki ayrık görünümün düzelmesini sağlaması, tercih edilmesine katkı yapmaktadır. Laminalarda dişlere daha az müdahale edilir. Bazı durumlarda müdahaleye bile gerek kalmadan, dişin ölçüsü alınarak, porselen diş laboratuvarında lamina hazırlanır. Bitmiş olan lamina dişin kalınlığı yaklaşık 0,5 ile 0,7 mm civarında olur. Dişlerde sadece ön yüzeylerde preparasyon yapıldığından, konservatif tedaviler arasındadır. Işık iletkenliği iyi olduğu için, protez doğal dişlerdeki reaksiyonu verebilir.

Bonding uygulamaları

Koruyucu diş hekimliğinde kullanılan bonding uygulamaları genellikle kullanım kolaylığı yüzünden tercih edilir. Normal olarak diş çürüklerinin tedavisinde kullanılan beyaz yani kompozit dolgular ile dişlerin eni ve boyu uzatılır. Bu işlemler laboratuvar ortamında gerçekleştirilmediği için, çok daha kolay sonuç alınır. Fakat bonding uygulamalarda dişlerde olan küçük aralıkların kapatılması mümkün olur. Bu nedenle bonding uygulamalar porselen laminalara göre daha az kullanılır. Uygulama dişin rengine uygun şekilde kullanılan kompozit malzemeyle hazırlanır. Diş için başka bir müdahale gerekmediğinde, dolgu alanı pürüzsüz hale getirilip dişte olan katmanlar gibi yüzeye uygulanır ve ışık sayesinde sertleştirilir. Uygulamadan sonra pürüzler düzeltilip cila yapılır. Bu işlemler ortalama olarak yarım saatte biter. Bonding uygulamalarını her yaştan kişiye rahatça uygulamak mümkündür.

Diş teli uygulaması

Diş teli kullanımı genellikle çocuklarda meydana gelmiş olan düzensiz dişlerde ve çene bozukluklarında tercih edilmektedir. Fakat yetişkin bireylerde olan ayrık dişlerde ve çapraşıklıklarda da kullanıldığında başarılı sonuç verir. Dişlere takılan teller 1-1,5 yıl sürede işlevini tam olarak yerine getirir. Bu süreçten daha fazla takılan diş telleri, tedaviyi aksatmış olan kişilerde söz konusudur. Dişler karşılıklı olarak tam kapanır hale geldiğinde, bu tedavi tamamlanmış olur. Sağlığa bir zararı bulunmayan bu uygulama, genellikle dişlerde çarpıklık ve ayrıklık sorunu olan yetişkinlere de önerilmektedir. Estetik kaygısı olan kişiler bu tedavi sırasında, şeffaf diş tellerini kullanmayı tercih edebilir. Dişlerdeki eğriliğin giderilmesinde, günümüzde kullanılan en etkili yöntem diş teli tedavisidir. Bazı kişilerde takılıp çıkarılabilen şeffaf dişlikler kullanılabilir. Ayrık dişlere bulunan ve kemik hastalığı ya da genel sağlık sorunu olmayan herkese diş teli uygulaması yapılabilir. Dışarıdan görünmeyen, şeffaf diş telleri ile estetik sorun söz konusu olmadan dişlerde olan ayrıklık düzeltilir, bu arada kişi sosyal ve iş yaşamına devam edebilir.

Diş teli tedavisinde yaş sınırı var mıdır?

Bu ortodontik tedavi ayrık dişleri bulunan her yaşta kişiye uygulanmaktadır. Kişilerin diş teli tedavisi yapılırken, bu görüntüden rahatsız olursa, şeffaf diş telleri kullanılarak tedavi tamamlanabilir. Bu tedavinin herhangi bir dezavantajı bulunmaz. Tedavi sırasında diş fırçalamaya dikkat edilirse, başarılı bir uygulamayla tedavi tamamlanır.

Bir Cevap Yazın