Ayla Kutlu kimdir?

ayla kutluAyla Kutlu, 14 Ağustos 1938 tarihinde Antakya’da dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelmiş olan kadın edebiyatının öncüleri arasındadır. Yazar ailesinin tek kızıdır. Babası cumhuriyet döneminin ilk kuşak öğretmenleri arasında olan Selahattin Kutlu, annesi Sabriye Kutlu’dur.

Kutlu, ilk ve orta öğrenimini İskenderun’da tamamlayarak daha sonra lise öğrenimi için Gaziantep’e gitmiştir. Liseyi burada bitirdikten sonra İçişleri Bakanlığı’ndan burs alıp Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okumuştur. Buradan 1960 yılında mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra İçişleri Bakanlığı’nda zorunlu hizmeti olması nedeniyle görev yapmıştır. Burada personel eğitimi, metot ve organizasyon gibi çeşitli uzmanlık alanlarında çalışmıştır. Kutlu, 1964 yılında evlenmiş, 1965 yılında bir oğlu dünyaya gelmiştir.

Ayla Kutlu, yazarlığa başladığında 35 yaşındaydı. İlk yazdığı hikâye ve yazıları Özgür İnsan dergisinde Aygen Berel adıyla yayınlanmıştır. İlk romanı olan Kaçış’ı 1977 senesinde tamamlamıştır. 1980 yılında yirmi yıllık hizmet süresini doldurduktan sonra kamuda yaptığı görevinden ayrılmış ve tamamen yazarlığa yönelmiştir. Daha sonra ardı ardına romanlar yayımlamıştır. Romanlarında olan karakterleri toplumsal ve tarihi gelişmelerle birlikte iç içe anlatmıştır.

1985 senesinde “Bir Göçmen Kuştu O” adındaki romanıyla Madaralı Roman Ödülü’nü kazanmış olan Ayla Kutlu, bu dönem eşinden ayrılmış, yaşamını tamamen sanatına vermiştir. Bu romanın içeriğinde bir Osmanlı aydının yaşam öyküsünü işlemiş, daha çok kadınlara yansıyan bölümünü anlatmıştır. Bir Göçmen Kuştu O romanının devamı gibi olan Emir Bey’in Kızları romanını 1999 yılında yayınlamıştır.

1990 senesinde “Sen de Gitme Triandafilis” adındaki eseriyle Sait Faik Hikaye Ödülü’nü almıştır. Bu hikaye daha sonra senaryolaştırılmış, yazar en iyi senaryo dalında Altın Koza ödülünü almıştır. “ Sen de Gitme” adı altında film yapılmış, 1996 yılında Altın Portakal ve Altın Koza Film Şenliklerinde toplam 14 ödül toplamış ve büyük bir başarı kazanmıştır. Bunun dışında Hoşçakal Umut ve Solgun Sarı Bir Gül yazarın filme çekilen diğer eserleri arasındadır.

Ayla Kutlu, 1990′lı yıllarda çocuk kitapları yazmaya yönelmiş ve yirmiye yakın çocuk kitabı yazmıştır. Aynı dönem içinde, kadın sorunlarına eğilen eserler de yazmıştır. Kadın sorunlarını açık bir dille ortaya koyan eserlerinden Kadın Destanı adındaki manzumesini klasik destan yapısında ve koşuk biçiminde kaleme almıştır. Bu eseri aslında, Gılgamış Destanına bir gönderme olarak yazılmış, Kutlu Kadın Destanı’nda kadının mitolojik çağlarda olan hikâyesini bugünkü zamandaki hikayesine bağlamıştır.

1992 yılında Türkistan’da resmi bir görevde bulunmuş, 1995 yılında Kadın Kurultayında üye olarak bulunmuştur.

1995 yılında yazmış olduğu Mekruh Kadınlar ise, Yunus Nadi Roman Armağanı’na değer bulunmuştur.

Ayla Kutlu, kendi yaşamının ilk 22 yılını Zaman da Eskir adlı eserinde anlatmıştır. Yaşamını halen Ankara’da profesyonel yazar olarak devam ettirmektedir.

Ayla Kutlu’nun Eserleri

2006 – Zaman da Eskir (anı)
2000 – Minik Sultan Beceriksiz Paylanço (çocuk kitabı)
2000 – Minik Sultan İle Deniz Kızı (çocuk kitabı)
1999 – Emir Bey’in Kızları (roman)
1999 – İkizlerin Sırrı (çocuk kitabı)
1999 – Yıldız Yavrusu (çocuk kitabı)
1999 – Merhaba Sevgi (çocuk kitabı)
1999 – Artık Çok Oldunuz (çocuk kitabı)
1999 – Başı Kuşlu Çocuk (çocuk kitabı)
1995 – Mekruh Kadınlar Mezarlığı (hikâye)
1994 – Kadın Destanı (roman)
1994 – Sen de Gitme Triandafilis (film) (hikâye)
1987 – Hoşçakal Umut (roman)
1985 – Bir Göçmen Kuştu O (roman)
1984 – Hüsnüyusuf Güzellemesi (hikaye)
1983 – Tutsaklar (roman)
1983 – Cadı Ağacı (roman)
1980 – Islak Güneş (roman)
1977 – Kaçış (roman)

Bir Cevap Yazın