Ayak tırnağında batma neden olur?

tırnak batmasıAyak tırnağında batma olması, bir çok insanda olan yürümeyi ve iş görmeyi engelleyecek kadar rahatsızlık veren ve ağrıya sebep olan bir sorundur. Tüm ayak parmaklarını etkisi altına alabilen sorun, en çok baş parmağı etkiler. Tırnağın büyümesi sırasında tek taraflı ya da çift taraflı derinin içine doğru büyümesiyle meydana gelen enflamasyon sonucunda, tırnak kenarındaki doku tırnağın üstüne doğru ilerler. Tırnak normalde tırnak kökünde deri altında olan germinal matriks adı verilen yerde oluşur ve tırnak yatağı  denen parmağın üzerinde ileriye doğru büyürler. Bazı hallerde tırnağın uç kısımları yan taraflardan deriye batar ve bu alanda reaksiyon oluşturur. Bazı hallerde ise, sadece kıyılarda değil bütün tırnak yatağında batık hale gelirler. İki durumda da belirtiler ağrı ve şişmeyle gelişir. Batmanın olduğu bölgede kanama ya da enfeksiyon oluşur. Ayakkabı giyilmesi bile oldukça acı veren duruma gelir. Bu sorun diyabetli hastalarda geç fark edildiği zaman, ayağın kaybedilme sebebi olabilir.

Ayak tırnağının batma sebepleri nedir?

  • Ayak tırnaklarının yanlış ve derinden kesilmesi
  • Ayağı uymayan dar kalıp ve sivri burunlu ayakkabılar
  • Sürekli olarak ayağın darbelere maruz kalması
  • Hamilelik ve doğum sonrası dönemler
  • Aşırı kilolu olma
  • Tırnaklarda mantar oluşması

Ayak tırnağının batmasına nasıl engel olunur?

Tırnak batmasına engellemek için ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesi, çok kısa kesilmemesi ve törpülenip kenarlarının düzeltilmesi gerekir. Ayakkabıların ön kısmı dar olan ve ayağı sıkanlardan uzak durulması gerekir. Ayakların nemli bırakılmaması, parmak uçlarının kuruması ve kabuklanmasına bağlı olarak çatlakların oluşmasına engel olunmalıdır. Çünkü buraya yerleşmiş olan mantarlar tırnaklarda mantar oluşumuna neden olacak ve kalınlaşan tırnakla da deride batmaya sebep olacaktır. Özellikle spor yapılırken uygun ayakkabı giyilmelidir. Tırnaklar uzadığında düz biçimde kesilmelidir. Bu sorun çocuklarda daha fazla olur. Bu durum doğumla birlikte ortaya çıkıp, yaşam boyu devam eder.

Ayak tırnağı batması nasıl tedavi edilir?

Tırnak batması tedavisi yeni geliştiği zaman daha cerrahi müdahale gerektirmeyecek halde tırnağa günde 2-3 defa ılık su banyosu, antiseptikler kullanarak batan tırnağın temizlenmesi, antibiyotikli kremler ya da ağızdan alınan antibiyotikler kullanılabilir. Tırnağın sıcak su içinde bekletilmesi, antiseptik uygulamak ve üzerini pamukla kapatmak faydalı olur. Bu pamuk ciltle tırnak arasında tampon görevi göreceğinden, tırnağın deriye batmadan büyümesini sağlar. Büyüyen tırnak düz olarak kesilir. Tırnakta hafif batma bulunuyorsa pamuk uygulamak yerine tırnak teli kullanılmalıdır. Bu tırnak teli tırnakların çekilmesine mani olur. Bu teller batan tırnağın konveks yapısını kaldırıp, kenarları tırnak yatağından ve deriden hafifçe kaldırıp tırnak batmasına engel olur. 3-4 hafta takılan teller batık tırnağa çözüm getirir. Bu yöntemin ağrının azalmasına neden olması ve kişilerde iş gücü kaybına neden olmaması yüzünden tercih edilmektedir. İlerlemiş  tırnak batmalarında batan kısmın bir kısmı, tırnak yatağıyla beraber şişen derinin birlikte kesilmesi, tırnak kökünün kazınması, fenol uygulamak, gümüş nitrat sürmek ya da elektrokoter ile tahrip etmek yapılabilir. Yapılan cerrahi müdahaleden sonra bölgeye 1-2 tane dikiş atılır. Bu dikişler 10-12 gün sonra alınır. Bu işlemde tırnağın dörtte biri alınıp, tırnağın görünümü düzeltilmektedir. Yapılan işlem hastalarda % 95 başarı sağlar. Yeniden tırnak batmasının olması nadirdir. Hastaların tırnağını kendisinin kesmemesi gerekir. Bu işlem tırnak batmasının daha fazla ilerlemesine neden olabilir. Tırnakta iyileşmemiş şiş doku olması durumunda pedikürle tırnak kenarının iyileşmesi sağlanamaz. Batık tırnağın tamamen yerinden alınması iyi değildir. Çünkü yeniden çıkan tırnak yine batık çıkar. Bu durumda tırnağın yeniden çıkması beklenip, durumuna bakılır. Bu süre ise yaklaşık olarak 2 ay kadar sürmektedir. Bu işlemin başarı oranı ise yaklaşık olarak % 80 dir.

Bir Cevap Yazın