Ayak burkulması nedir?

Ayak burkulmasını herkes hayatında bir kez de olsa yaşamıştır. Genellikle iyileştirilebilen sorunların başında gelmektedir. Bu rahatsızlık çoğunlukla, ayak bileğinin iç kısma dönüp, dış tarafta bulunan bağların zedelenmesi ile meydana gelir. Dış

ayak burkulması

tarafta oluşan şişkinlikle belirginleşen, ayakta ve topukta oluşan morlukla gözlenebilen bu rahatsızlık, çok ciddi olmadığında birkaç günde iyileşme belirtileri gösterir.

Ayak burkulması nedenleri nedir?

Akut burkulma olarak tanımlanan, yanlış bir hareket sonucunda aniden gelişen durumların yanı sıra, sürekli yapılan işlerin sonunda bu bölgede meydana gelen gerilmelerin neticesinde oluşan burkulmalar kronik olarak tanımlanır. Ayak bağlarında bulunan lifler, elastik bir yapıda olduğundan, aşırı zorlanmalar ve kazalar neticesinde burkulmalar oluşur. Bu burkulmalar sırasında bazı liflerin ve küçük damarların kopması neticesinde, eklemlerde ağrı ve morarmalar meydana gelir. Ayaklar, bütün vücudumuzu taşıdığı ve devamlı hareketli olduğundan, sık sık bu durumlarla karşılaşırız.

Ayak burkulmasının belirtileri nedir?

Burkulmalar sırasında oluşan hasarlardan sonra, iltihaplanma süreci başlayacaktır. Kızarıklık, ağrılar, şişme ve ateşle belirti veren bu süreç, bizlerin hasarın büyüklüğünü anlamamıza yardımcı olacaktır. Hasar almış olan bölgede bulunan sinir lifleri, ne kadar fazla hasar gördüyse, duyulan ağrının şiddeti de fazla olacaktır. Hasarın olduğu dokulardan zehirli maddeler çıkarak, ayaktaki sinirlere zarar verir. Bölgede bulunan kan akışı hızlanmaya başlar ve sinir uçlarına doğru baskı yapar. Bunun sonucunda ağrılar duyulmaya başlanır. Küçük damarların zedelenmesinde ve kopmasında ise, bölgede kızarıklıklar meydana gelecektir. Ayakta bulunan damarların yaralı dokuyu iyileştirebilmek için genişlemesiyle, bu bölgede şişlikler meydana gelecektir.

Ayak burkulmasının tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Ayak burkulmalarının önemine göre uygulanacak tedaviler de farklılık gösterecektir. Hafif olan burkulmalarda bölgenin bir süre hareketsiz kalmasıyla iyileştirilmesi sağlanır. Hasar görmüş bölgeye soğuk uygulamakta yararlı olacaktır. Bu yöntemle bölgede bulunan genişlemiş damarların daralması amaçlanır. Kan akışı yavaşlatılıp, ağrı ve şişliğin önüne geçilmeye çalışılır. Sinir uçlarında meydana gelecek sıvı birikmesini önlemek için, burası bandaj yardımıyla sarılır. Basıncı daha fazla arttırmamak amacıyla sıkı bir uygulama yapılmamalıdır. Hasarın fazlalığına göre, belli bir zaman sürecek olan tedavi süresince yatağa uzanmak yararlı olacaktır. İyileştirmeyi hızlandırabilmek için yapılacak olan yumuşak tarzda masajın etkileri de önemlidir. Şiddetli ayak burkulmalarında hasar gören yerin tedavisi için, cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebilir. Bu nedenle hastaneye giderek, durumun içeriğini öğrenmek gerekir. Oluşan ağrıların hafifletilmesi amacıyla ağrı kesici ilaçların kullanılması, yalnız ağrıyı azaltacağından, burkulmayı tedavi etmeye yardımcı olmayacaktır. Ağrının azaldığını zannedip ayak bölgesine yüklenmek, daha sonra önemli sorunlara neden olacaktır. Dinlenme devam ettiği süre her geçen gün daha fazla iyileşmeyi hissedecek olan hastalar, burkulan yere zarar vermeden küçük hareketler yapabilirler. Uzun süre geçmeyen ağrılar mutlaka doktora gösterilmelidir. Burkulma sonucunda, eklemlerde oluşan çatlamalar, kıkırdak doku kırıkları, eklemde bulunan zarın aşırı büyüyerek sıkışması gibi haller olabilir. Bu durumda MRG ve röntgen çekilip değerlendirme yapılmalıdır. Bu sırada ayak üzerine basılma malıdır.

Bir Cevap Yazın