Atopik egzama nedir?

Atopik egzama, egzama hastalığın kronik bir çeşidi olduğundan tedavi edildikten sonra tekrarlama riski taşır. Tedavi sırasında kullanılan ilaçların cilde zarar verme olasılığı vardır. Çocukluk dönemlerinde başlayan, ergenlik dönemlerine kadar taşınan ve uygulanan tedavilere rağmen sıkça tekrarlayabilen bir özelliği vardır. İlaçların içeriğinde bulunan kortizon sebebiyle, kortizon içermeyen preparatları kullanmak daha faydalı olur. Bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde, hastalığın oluşması daha kolay olacaktır. Ailede genetik olarak bu hastalığın bulunması halinde, kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha fazla artar.

Atopik egzamanın belirtileri nedir?

atopik egzama

Hastanın yaşı ve atopik egzamanın şiddeti farklı belirtilere neden olur. En belirgin özellikleri arasında kızarıklıkların oluşması ve kaşıntı oluşmasıdır. En çok bebekleri etkileyebilen bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Yüz bölgesi, kol ve bacaklar, saçlı deri bölgesini etkisi altına alır. Daha büyük yaştaki çocuklarda ciltte kalınlaşmalar ve derideki çizgilerin belirginleştiği görülür. Hastalık her aşamasında cilt kuruluğuna neden olur. Boyun, dizlerin arkası, göz kapakları ve dirsekler en fazla görüldüğü yerlerdir. Bu hastalığın olduğu kişilerde mantar hastalıkları, bakteri ve virüslerden kaynaklanan hastalıklar daha fazla görülür. Kaşıntı olmadığı zaman, hastalığa teşhis konamaz. Kaşıntı genellikle gündüzleri aralıklı olarak, geceleri ise şiddetli bir şekilde devam eder. Hastalarda çoğu zaman uyku düzensizlikleri vardır. Özellikle bebekler sorunlarını anlatamayacağından, ciltlerine dikkat edilmeli, huzursuzlukları iyi takip edilmelidir.

Atopik egzamanın ortaya çıkış nedenleri nelerdir?

Hastalığın oluşmasını bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörler tetikler. Hastalar ev tozu alerjenleri, hava yoluyla alınmış alerjenler, polenler ve gıda alerjenlerine karşı antikorlar taşır. Bakterilerde bu tür egzamanın gelişiminde önemli bir role sahiptir. Bu yüzden özellikle bebeklerin bulunduğu ortamlara dikkat edilmeli, hijyen kurallarına uyulmalıdır. Ailede genetik olarak yatkınlık varsa, risk altındaki kişilerin iyi takip edilmesi gerekir.

Atopik egzamanın tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisi için kullanılan kortizonlu ilaçlar, kılcal damarların genişlemesine, deride çatlamalara, cilt altında kanamaya ve enfeksiyon gibi yan etkilere neden olmaktadır. Geniş alanlara sürüldüğü için kana geçerek, sistemik etkilere neden olabilirler. Bu ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Ciltte enfeksiyon oluştuğunda kesinlikle kullanılmamaları gerekir. Bu nedenle kortizon içermeyen ilaçların kullanımına daha fazla yer verilmelidir. Bu tür ilaçlar geniş bölgelerde ve hassas alanlarda güven içinde kullanılabilir. İlaçların yan etkileri takip edilerek, uygun olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Atopik egzamanın ilerlemesi nasıl önlenir?

  • Cildin devamlı olarak nemli tutulması gerekir. Bunun için banyodan sonra nemlendirici krem kullanılması tavsiye edilir. Banyo suyunun ılık olması, sabun kullanımının azaltılması ve kurulanma sırasında yavaş hareketler yapılması gerekir.
  • Hastalığın daha fazla alana yayılımını önlemek için, deterjan ve sabunlardan, kimyasal temizleyicilerden, çamaşır suyu gibi beyazlatıcılardan, yün ve sentetik kumaşların kullanılmasından, alkol bazlı cilt bakım ürünlerinden ve parfümlerden gibi zararlı etkenlerden uzak durmak gerekir. Soğuk havalarda uygun giyim tarzı kullanılmalı, yaz döneminde pamuklu giysiler giyilmelidir. Terlememek için her türlü önlem alınmalıdır. Geceleri farkında olmadan terlememek için uygun kıyafetler giyilmelidir.
  • Yataklar için ev akarlarına etkili olan yatak kılıfları kullanılmalı, kılıfsız olan koltuklarla temastan kaçınılmalıdır. Yatak kılıfları ve çarşaflar en az 65 derecede yıkanmalıdır. Halı ve koltuklar yılda iki defa özel temizleyicilerle temizlenmelidir. Ev içinde bitki, çiçek ve hayvan olmamalı, yünlü giysiler ve kuştüyü yatak malzemelerinden kaçınılmalıdır.
  • Kaşınmayı azaltan tedbirler alınması, atopik egzama etkilerinin yok edilmesi için faydalı olacaktır. Kaşıma oldukça kaşınma daha fazla artarak devam edecektir.
  • Beslenme düzenine dikkat edilmeli, alerjiye neden olacak gıdalardan kaçınılmalıdır. Hastalığın şiddetini daha fazla arttırmamak için özel diyetler yapılmalıdır.

Bir Cevap Yazın