Ankara tavşanı nasıl bakılır?

ankaraAnkara tavşanı yumuşak ve uzun tüyleriyle dikkat çeken, Angora tavşanı olarak ta bilinen bir tavşan türüdür. Bu tavşan türleri Ankara ilinden tüm dünyaya yayılmıştır. Tüylerinin verdiği sıcaklık her yerde tanınmasını sağlamıştır. Fransa Kraliçesine 1700’lü yıllarda hediye gönderildiğinden, buradan yayıldığı söylenir. Ülkemizde o zamanlarda nesli tükense de, daha sonraki zamanlarda yeniden ülkemize getirilip üretilmiştir. Verim yönünden uzun tüylü tavşanlar sınıfında olan Ankara tavşanı, yetiştirilen ülkelerdeki iklim koşullarına göre değişik türlerde üretilir. Bu türler arasında en bilinen tavşanlar;

  • Fransız Angorası: Bu türler beyaz ya da daha farklı renklerde ve 3,5-4,5 kg ağırlığında olur. Tavşanların yünü makina veya yolma yoluyla elde edilir. Yünün kalitesi diğer türlere göre daha iyidir.
  • Alman Angorası: Bu türlerde beyaz renkli ve 4 kg ağırlığındadır. Yün verimi oldukça yüksek ve yumuşak olur.
  • İngiliz Angorası: Kısa vücutlu ve 2,5-3,5 kg ağırlığındadırlar. Renkleri beyaz veya renkli olabilir. Daha çok Show için kullanılır. Yünleri çok uzun olduğu için, tımarlanma ihtiyaçları vardır.
  • Giant Angorası: Bunlar Alman Angorasına benzer. Farklı renkleri olduğu gibi, beyaz renkte de olur.
  • Satin Angorası: Bunlar beyaz ya da daha renkli olur.2,9-4,3 kg ağırlığındadırlar. Bu tavşanların tüyleri ince ve daha parlaktır. Hassas olduklarından bakımları oldukça zordur.

Ankara tavşanı bakımı ve üremesi

Ankara tavşanı bir defada 4-14 arası yavru doğurur. Gebelik süresi yaklaşık olarak 33 gündür. Yıl içinde 10 kez gebe kalabilirler. Yünleri 40 cm olunca, 2-3 aylıkken kırkılmaya başlar. Tavşanların her birisi yılda 1 kg yün verir. Angora yünü hafif olmasıyla ve çok iyi ısıtması yüzünden oldukça değerlidir. Ayrıca elektromanyetik etkisi olması yüzünden romatizma hastaları için giysilerin üretiminde de kullanılır. Bu sebeple tavşanların yünü altın değerindedir. Bu yün koyun yünüyle kıyaslanırsa, sekiz kat daha çok ısıtmakta ve alerjik etkiye sebep olmaz. Angora yünle yapılmış korse, iç çamaşırı, dizlik, fizik tedavi ve nevraljide kullanılan giysilerin, romatizma ve dolaşım bozukluğu gibi bir çok hastalığa iyi gelir. Angora tavşanı önce yünü için, daha sonra eti ve kürkü için beslenmektedir. Bazı hallerde gübre ve mezbaha artıkları da kullanılır. Yününden iplik elde edilmiş olan tek tavşan türü Ankara tavşanıdır. Bu yünü daha çok tekstil sektöründe kullanılmaktadır. Ankara tavşanları soğuk ve sıcaktan, rüzgâr ve yağmurdan iyi korunmalıdır. Bakıldığı yerlerin iyi havalandırılması gerekir. Kafeslerinin altında ahşap ızgara olmalıdır.

Ankara tavşanı beslenmesi

Tek mideli ve otçul memeli olan tavşanlar, az oranda yemelerine rağmen sık yerler. Beslenmede genellikle pelet yemler tercih edilir. Bu yemler % 50-60 oranında konsantre, % 40-50 kaba yem içerir. Yemler çok fazla uzun olmamalıdır. Büyük yemlerde genellikle israf daha fazla olur. Küçük yemlerde yavrularda sindirim sorunlarına sebep olabilir. Toz yemler verilmemelidir. Açık suluklar hızlı kirleneceğinden, su ve yem tüketimini bırakırlar. Bu nedenle kapalı sulukların tercih edilmesi gerekir. Yavrular 350-400 gram olunca sütten kesilerek, yem verilmeye başlanır. Günlük yem tüketimi yetişkin olan tavşanlarda 170 gram kadardır.

Bir Cevap Yazın