Animasyon nedir?

animasyonAnimasyon; iki veya daha fazla sabit karakterli resimlerin arka arkaya gösterilmesi ile hareketli görüntü elde edilmesine verilen addır. Geçmiş dönemde resimlerin arka arkaya gösterilmesi aşaması manuel olarak gerçekleştirilmekte, sonuçlar günümüzde alınan sonuçlara göre daha ilkel kalmakta idi. Günümüzde ise her konuda olduğu üzere animasyon alanında da çok ileri uygulamalar hayata geçirilmiş olup, resimlerin arka arkaya gösterilmesi ve hareketli görüntü elde edilmesi aşaması bilgisayarlarca hem vektör, hem de piksel tabanlı yapılarak çok başarılı animasyonlar elde edilebilmektedir.

Elde edilen bu ileri teknikler; 3D, 2D, cut out, stop motion gibi farklı isimler ile anılmaktadır. Bu teknikler içinde en dikkat çeken 3D tekniğidir. Bilgisayar teknolojisinin imkan verdiği özel yazılımlar ile üç boyutlu vektörler kullanılarak hareketli görüntüler elde edilmektedir. Günümüzde 3D animasyonlar sık sık sinema salonlarında karşımıza çıkmakla birlikte, bu teknik sadece eğlence amaçlı değil; mimari, tıp, vb. alanlarda simülatif değerlendirmelere imkan vermek için de kullanılmaktadır.

Animasyon oluşturmanın aşamaları şu şekildedir:

Modelleme: İlk olarak animasyonun temeli olan resimler hazırlanır. Bu, tekniğin ne olduğuna göre değişen formlarda resimlerin hazırlanması şeklinde bir aşamadır.

Dokulandırma: Hazırlanan resimlerin renklendirilmesi aşamasıdır.

Düzenek kurma: Oluşturulan resimlerin hareketli görüntüye çevrilmesine ilişkin, resimlerin formuna uygun, düzeneğin oluşturulması aşamasıdır. Bir nevi sanal iskelet oluşturulan bu aşamada resimlerin en doğru şekilde görüntüye çevrilmesi için gerekli yapı tesis edilir. Sanal kamera ve ışıklar ile görüntülerin gerçek görüntülere benzerliği artırılır.

Bir Cevap Yazın