Andropoz bir kader midir?

Andropoz kelime anlamı itibarıyla, erkek ve ara vermek sözcüklerinin birleşiminden oluşsa da, erkeklerin üretkenliğinin bitmeyip, devam ettiği bir dönemi anlatacak bir terimdir. Erkeklerde yaşla birlikte testosteron hormonu düşme eğilimi gösterdiğinden andropoz, özellikle 40’lı yaşlardan itibaren yaşanmaya başlar. 50’li yaşlara gelindiğinde en üst seviyeye ulaşır. Bu nedenle erkeklerde cinsel istek ve ereksiyonda azalma gözlenir. Bu belirtilerin yanında sinirlilik, konsantrasyon kayıpları, kas gücünde düşme ve kas kayıpları, yorgunluk ve diğer organlarda yağlanmalar görülebilir.  Andropoz her erkekte yaşanması gereken bir süreç değildir. Bazı erkekler bu dönemi hiç yaşamayabilir. Bazıları 70-80’li yaşlarında bu sürecin etkisi altına girerler. Bu yüzden erkeklerin umutsuzluğa kapılmadan kendilerine yardımcı olması, bu sürecin geciktirilmesi olmalıdır.

Andropoz nasıl ortaya çıkar?andropoz

Yumurtalıklar ve böbreküstü bezlerinde üretilen testosteron hormonu, yumurtalık ve böbreküstü bezlerindeki hücrelerin azalmasıyla ve buradaki kanlanma mekanizmasının bozulması gibi nedenlerle daha az üretilmeye başlar. Bu azalma oranları kişilere göre farklılık gösterebilir. Bunun sonucunda andropoz belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

Andropoz belirtileri nedir?

Erkekler bu döneme girdiğinde genellikle kendilerinin sağlıklı olmadığını düşünmekte, eklem ve kas ağrıları yaşamakta, uyku bozukluğu ve gece terlemeleri, sinirlilik ve kaygı duyan yapıya sahip olma hali, sakallarda azalma, motivasyon açısından eksiklik, penis sertliğinde ve cinsel istekte azalma problemleri yaşamaktadır. Bu belirtiler ciddiye alınmalı ve tedavileri ihmal edilmemelidir.

Andropozun erkeklere etkileri nedir?

Psikolojik etkileri: Erkeklerde kaygı duyma, kronik yorgunluk, sinirli olma ve motivasyon zorluğu çekme gibi belirtiler olur. Hafıza etkilendiğinden dikkat çekici şekilde unutkanlık meydana gelir. Zihinsel sorunları da olan erkeklerde, bu dönemle birlikte sorunlarında artış olur.

Cinsel etkiler: Erkeklerde cinsel yönden isteksizlik, ereksiyon azlığı, terleme ve ateş basmaları oluşur. İleri yaşlara doğru kemik erimesi meydana gelir.

Bedensel etkiler: Konsantrasyon eksiklikleri, uyku hali,  isteksizlik ve halsizlik, eklem ve kas ağrılarında süreklilik, ateş basmaları görülür.

Andropoz tanısı nasıl konur?

Bu aşama oldukça önemlidir. Meydana gelmiş olan belirtilerin ilerlemesi ölçülerek, eldeki verilerle karşılaştırma yapılır.  Kan tahlili ile testosteron hormonu ölçümleri yapılır. Yapılan fiziksel muayene sonrasında peniste oluşan küçülme, testislerin yumuşaması ve kas kitlesinde azalma tespit edilip andropoz teşhisi konur.

Bir Cevap Yazın