Android işletim sistemi nedir?

Tamamen açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için kısa süre içinde dünya genelinde kabul gören Android, her geçen gün daha da fazla insan tarafından mobil cihazlar için işletim sistemi olarak tercih edilmektedir. Linux tabanlı bir işletim sistemi için “gerçek anlamda özgür” bir kullanım sunan Android, mobil işletim sistemi olarak dünyanın her yerinden sayısı yüz milyonlarla ifade edilen kullanıcıya ulaşmıştır. Open Handset Alliance isimli bir özgür yazılım grubunun Google ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2007’nin Kasım ayında hayata geçen bir proje olan Android, “telif hakkı olmayan” bir işletim sistemi olarak tüm insanlığın kullanımına sunulmuştur. Android işletim sisteminin tamamen açık kaynaklı olması her insanın bu yazılım üzerinde gelişime yönelik çalışmalar yapmasına ve telif ödemeden dilediği gibi bu işletim sistemini kullanmasına olanak sağlamıştır.

2007 yılında dünya çapında teknoloji pazarına hızlı bir giriş yapan Android işletim sistemi, günümüzde bünyesinde “250 binin üzerinde uygulama” bulundurmaktadır. Mobil cihazların fonksiyonel kullanıma uygun çalışmasını ciddi derecede arttıran ve her geçen gün geliştirilerek daha da esnek bir kullanım imkanı sunan Android işletim sistemi, yeni uygulamalar ile her geçen gün daha da geniş imkanlar sunmaktadır. İlk dönemde kurulan Android Market ile akıllı mobil cihaz kullanıcıları yeni yazılımlara internet aracılığı ile ulaşırken, 2012 yılının Mart ayından itibaren bu sistemin adı “Google Play” haline gelmiştir. Tartışmasız dünyanın en büyük çevrimiçi bilgi dağıtım, internet tabanlı hizmet ve ürün geliştiricisi ve reklam teknolojileri şirketi olarak bu alanda kelimenin gerçek anlamıyla bir “tekel haline gelen Google”, Android işletim sisteminde kullanılan uygulamaların internet üzerinden mobil cihazlara indirildiği kurumsal bir uygulama mağazası olan Google Play’in de sahibidir.

Linux çekirdek tabanlı bir mobil işletim sistemi olan Android, açık kaynak koduyla dünyanın her yerindeki kullanıcılar tarafından geliştirilmeye açıktır. Katman yazılımlarının yani arayüzlerin API C diliyle yazıldığı Android işletim sisteminde uygulamalarsa Apache harmony tabanlı Java iskeletle yazılmıştır. Android bünyesindeki uygulamaların java kodunu çalıştıran dinamik çevirmeli bir yapı üzerine inşa edilmesi, dünyanın farklı bölgelerinden kullanıcıların yeni uygulamalar geliştirmesine olanak tanır ve mevcut uygulamaların daha fonksiyonel hale getirilmesini kolaylaştırır. Teknoloji devi Google’ın Andorid INC. firmasını satın almasından sonra deyim yerindeyse çağ atlayan Android işletim sistemi, 2009 yılının Nisan ayında “Cupcake” olarak bilinen 1.5 sürümü ile yayınlanmıştır. Android Cupcake 1.5 sürümü sayesinde mobil cihazlar bluetooth desteği, video oynatımı, kamera kullanımı, klavye işlemleri, animasyon gösterimi ve daha pek çok konuda büyük bir gelişim süreci içine girmiştir. 2012 yılının Mart ayında yayınlanan ve Ice Cream Sandwich olarak adlandırılan Android 4.0 sürümü sayesinde mobil cihazlar kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik geliştirilebilen, işlevsel, hızlı ve pratik bir kullanıma sahip olmuştur.

Bir Cevap Yazın