Alman çoban köpeği özellikleri nelerdir?

alman çobanAlman çoban köpeği hareli siyah, açık gri, beyaz gölgeli, yüzünde siyah ve beyaz maske bulunabilen, siyah ve kırmızı dalgalara sahip renk özelliklerine sahiptir. Alaska’da ortaya çıkan, diğer adı Alaska Kurdu olarak bilinen bir köpek ırkıdır. Bu köpekler ortalama olarak 10-12 yıl ömre sahiptir. Erkekler 38-39 kg ağırlığında ve 61-66 cm boyunda olurken, dişiler 33-35 kg ağırlığında ve 56-60 cm boyunda olurlar.

Alman çoban köpeğinde temel özellikler

Alsatian diye tanınmış olan köpekler, gösterişli, dengeli ve güçlü bir yapıdır. Çocuklara karşı sevgi duyan, vefalı ve kararlı olurlar. Diğer hayvanlara hoşgörülü, kolay eğitilen ve yabancılara karşı çok uyanıktır. Genellikle iş köpeği olarak tercih edilen köpekler, dikkatli, korkusuz ve zeki olurlar. Kendisinden emin, ancak asla düşmanca davranışlarda bulunmaz. Öğrenme kapasitesi oldukça yüksektir. Kendi ailesiyle beraber olmaktan hoşlanır, fakat yabancılara karşı mesafeli dururlar. Devamlı bir aile ihtiyacı duyarlar. Uzun süre yalnız kalmak istemezler. Havlamak onlar için, sadece gerekince yapılacak bir eylemdir. Köpeklerin ırkları yüzünden koruma içgüdüleri yüksek olur. Bu nedenle aşırı korumacı bir yapıya sahip olmamaları için, dikkatlice eğitilmeleri ve sosyalleştirilmeleri gerekmektedir. İnsanlara saldırganlık göstermeleri ise, yanlış ve dikkatsiz eğitimden kaynaklanmaktadır. Özenle eğitilenler çocuklar, ailesi ve diğer hayvanlarla iyi geçinirler. İtaat eğitimi erken yaşta almaları gerekir. Bazı köpekler çekingen ve huysuz bir yapıda olabilir. Bu köpekler korkunca ısırmaya daha meyilli olur. Bu yüzden köpekler doğru üreticilerden alınmalıdır. Ailesi incelenmeli ve yavru köpek alınmalıdır. Bu köpeklerde cezaya dayalı bir eğitim uygulanması hiç uygun değildir. Eğitilebilirlik ve zekâ çok yüksek seviyede olduğundan, koruma ve çoban köpeği, asker ve polis köpeği, rehber ve kurtarma köpeği olarak kullanılırlar. Genellikle popüler aile ve Show köpeği olarak tanınırlar. Savaş döneminde bile zekâsı ve karakteriyle çeşitli görevler almışlardır. Bekçi köpeği olarak hizmet verebilir, refleksleri güçlü olduğu için, hızlı şekilde saldırıya geçebilirler. Bir görev verildiği zaman bunu coşkuyla ve iyi niyetle tamamlayabilirler.

Alman çoban köpeklerinde vücut özellikleri

Baş: Vücut büyüklüğüyle başının orantısı uygun olmalıdır. Başı kaba olmadan, kulakların arası genişçe, yüzünde asil bir bakış bulunmalıdır. Ön ve yandan bakıldığında, alnı hafifçe yuvarlak, ya çok küçük çapraz çizgi bulunmalı ya da hiç çizgi olmamalıdır. Sağlam çene yapısı olmalı ve kuru dudakları dişlerini örtmelidir.

Diş sistemi: Sağlam diş yapıları, 20 tane üstte, 22 tane aşağıdadır. Bu köpeklerde dişler makaslama olarak birleşmelidir. Ağzını kapatınca, alt kesici dişleri iç tarafta bulunmalıdır. Alt kesici dişlerin üst dişlere erişmemesi ve kerpeten gibi ters ısırma bu köpeklerde, büyük bir kusurdur. Dişler diş etine sağlamca oturmalı, çeneleri sağlam yapıda olmalıdır.

Kulaklar: Kulakları orta büyüklükte, kökleri geniş, dik ve yüksek yapıdadır. Kulaklar yana doğru sarkık durmamalıdır. Üst kısımlar ileride olur. Bu köpeklerde kulaklarda sarkıklık ya da yarı sarkıklık ağır kusurdur. Bir tarafa yatmış olan kulaklar köpeğin görüntüsünü bozar. Ancak büyüme çağındakilerde, diş değiştirenlerde, 6 aylık olanlarda ve yaşlılarda kulaklarda sarkma olabilir. İdeal olan kulak yapısı önden kenarları paralel ve yere doğru dikey olmalıdır. Sakin yürürken ya da yatan köpekler kulaklarını arkaya doğru toplar.

Gözler: Badem gibi ve orta büyüklükte olan gözler, hafif eğik ve dışarıya doğru çıkıntı yapmaz. Tüylerinin rengi ile göz rengi uyumlu olmalıdır. Tercih edilen köpekler siyah gözlülerdir. Dışarıya vereceği ifade kendinden emin ve kendisine hâkim olmalıdır.

Boyun: Sağlam boynu, güçlü ve kafatasıyla orantılı olup, nispeten daha uzun görünmelidir. Cildinde sarkıklık ve buruşuk yapı olmamalıdır. Hareket halindeyken boynunu ileriye uzatmalı, omuzlarından daha yüksekte tutmalıdır.

Vücut yapısı: Vücudunun uzunluğu yüksekliğinden biraz daha uzun olur. Köpeklerde derin ve geniş göğüs tercih edilir. Kaburgalar biçimli ve yeterli uzunlukta olmalıdır. Göğüs kafesi uygun olduğunda, serbest hareketlerini sağlar. Büyük göğüs kafesi köpeğin hareketini engelleyicidir. Yassı göğüs kafesinin olması ise dirseklerin yakın olmasına sebep olur. Karnı hafifçe toplu olmasına rağmen, salık gibi durmaz. Sırı ve beli düz olur.

Kuyruk: Kuyruk gür, yumuşak olmalı ve sonuncu omurları köpeğin en az topuk eklemine kadar uzun olmalıdır. Fakat kuyruğun uzunluğu ayak tabanının yarısından daha fazla olmamalı. Kuyruğun son tarafı sağ veya sol tarafa doğru bükülür. Sakinken kuyruğu hafif kavisli olarak salık durmalıdır. Uyarı alırsa kuyruk bükülerek, hafifçe yukarıya kalkar. Fakat sırt çizgisini aşmaz. Kuyruktaki şekil ameliyat edilme gibi yöntemlerle değiştirilmesi mümkün değildir.

Bir Cevap Yazın