Albrecht Dürer kimdir?

XVI yüzyılın en büyük Alman ressamı ve gravürcüsü Albrecht Dürer, 21 Mayıs 1471 tarihinde Macaristan’dan göç eden bir kuyumcunun oğlu olarak Nürnberg’de doğdu. Annesi Barbara Holper’dir.Nürnberg, İtalya ve Hollanda gibi iki önemli sanat merkezinin tam ortasında bulunuyordu. Dürer’in sanatında, ilk dönemlerinde Hollanda ve daha sonra belirgin olarak İtalyan sanatının etkileri gözlenebilmektedir. Dürer Almanya’nın sanat tarihine kazandırdığı ilk önemli isimlerden biridir.
adürer
Dürer 13 yaşında, aynadan bakarak yapmış olduğu ve günümüze gelen en erken çalışması olan bir oto-portre çizimi, sanatçının erken denebilecek bir yaşta resim temeline sahip olduğunu göstermektedir. Dürer bir süre, kuyumcu olan babasının yanında çalışmıştır. Burada edindiği tecrübe, ona ileride yapacağı gravürler için yardımcı olacaktır. 1486 yılında, Michael Wolgemut isimli bir ressamın atölyesine giren sanatçı, burada eğitimini devam ettirmiştir. Bu atölyede yetişen Albrecht Dürer, bu dönemde çalışmalarını baskı resim üzerine yoğunlaştırmıştır.

Albrecht Dürer 1489 yılının sonlarında Wolgemut’un atölyesindeki çıraklık eğitimini tamamlamış ve 4 yıl boyunca Avrupa’nın çeşitli şehirlerine bir gezgin olarak uğramıştır. Dürer’in bu dönemden kalan ve birinde annesini diğerinde ise babasını resmettiği 1490 tarihli iki yağlıboya portre, Dürer’in kariyerinin başlangıcından itibaren yağlıboya resme duyduğu ilginin bir göstergesidir. 1491/1492 yıllarına tarihlenen “Başı Sarılı” Oto- Portre ise, onun sanatsal üretimindeki malzeme ve teknik zenginliğinin erken gelişimini göstermektedir.

Dürer, 1494 yılında Nürnberg’e döndü ve zengin bir tüccarın kızı olan Agnes Frey ile evlendi. Aynı yıl sanatçı, Jacopo de’ Barbari’nin çizdiği büyük şehir manzarasının tahta gravürlerini yapmak için Venedik’e davet edildi ve İtalya’ya gitti. Sanatçı, İtalya’ya gitmeden Mantegna’nın bakır üzerine yaptığı gravürleri görmüş ve bundan dolayı İtalyan sanatının etkisinde kaldı. İlk suluboya peyzajlarını yolculuk sırasında çizdi. Düer, Venedik’te Bellini, Carpaccio ve Vivarini’nin atölyelerinde çalıştı. Daha sonra Mantegna’yı tanımak üzere Padova’ya gitti. 1496 yılında Nürnberg’e dönüşünde kendi atölyesini açtı. Gerek resim ve gerek gravür alanında son derece başarılı eserler verdi. Apokalips konusundaki resimlerini onbeş büyük levha üzerine işledi. Kıvrımlı, düğümlü, lav gibi akıcı deseni henüz Ortaçağ karakterini taşıyordu.

Dürer, 16′ncı yüzyılın başında, Venedik’li ressam Jacopo de’ Barbari ile tanıştı. Uzun süredir ilgilendiği insan vücudu orantıları üzerinde çalışmaya başladı. Dürer, suluboya ile, tabiat bilgisi levhalarına benzeyen, titizlikle, dikkatle çalışılmış, çok duygulu bitki ve hayvan resimleri de yaptı. Dürer 1505 yılında ikinci kez İtalya’ya gitti. Venedik’teki Alman tüccarları, kendilerinin olan San Bartolomeo Kilisesi mihrabı için Albrecht Dürer’e bir eser ısmarladılar. Sanatçı vücudu orantıları bilgisini çoğaltmak için Bologna’ya gitti. 1507 yılında Nürnberg’e dönmeden önce, başka İtalyan şehirlerini gezdi.

Nürnberg’e döndükten sonra yoğun bir çalışma içine girdi. 1512-1513 yıllarından sonra yeniden gravür türüne geri döndü. “Meryem’in Hayatı” dizisini ve “Büyük Acı”yı bitirdi. Sanatçı “Şövalye, Ölüm ve Şeytan”, “Aziz Hieronymus Hücresinde” adlı gravürüyle sanatının zirvesine ulaştı. 1515 yılında İmparator Maximilian I’in ısmarladığı gravür ve desenler üzerinde çalışmalara katılan Albrecht Dürer, İmparatorun dua kitabını üstün bir mizah üslubunda ve olağanüstü incelikteki desenlerle süsledi. 1519 yılında imparatorun ölümü üzerine Nürnberg’den ayrıldı. 1520 yılında büyük babasının kendisine bağladığı aylığı alabilmek için Hollanda’ya gitti. Burada başarılı eserlere imza attı. Nürenberg’e dönüşünde, bazı resim ve gravürler yaptı. Alman sanatının önde gelen isimlerinden Matthias Grünewald’a bazı oyma baskılarını armağan etti. 521 yılında ziyaret ettiği Brugge ve Gent’de 15.yüzyılın Flaman ustalarının yapıtlarını gördü. Dürer, 1524-1526 yılları arasında en güzel eserlerini yaptı. Bugün Münih’teki Alte Pinakotek’te bulunan “Dört Havari” adlı eseri gerçek bir şaheserdir. Alman ressam Albrecht Dürer, yakalandığı bir hastalıktan dolayı 6 Nisan 1528 günü öldü.

Bir Cevap Yazın