Akut bronşit nedir?

bronsit11

Bronşit hastalığı bir akciğer hastalığıdır. Genel tanım olarak, akciğerde bulunan havanın dolaştığı boruların iltihaplanması neticesinde oluşan bir hastalık çeşididir. Bu hastalığın sebebi rutubetli ve rüzgarlı yerlerde yaşayan insanların vücut direncinin kırılması, ani üşütme ve aileden gelme kalıtımsal bir hastalık olabilir. Birkaç çeşit bronşit hastalığı vardır. Bunlardan biriside akut bronşit hastalığıdır.

Akut bronşit hastalığı, akciğer solunum yolundan bronşlara kadar uzanan havanın geçtiği yolların ani olarak iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu hastalığa virüs veya bakteri gibi canlılar sebep olmaktadır. Virüsler ve bakteriler bu hastalığa neden olmasına rağmen, hastalığa asıl sebep olarak gösterilen, vücudun bazı durumlarda direncini zayıf düşüren durumlardan dolayı bu hastalığa yakalanmasıdır. Bu durumlar şöyledir: doğrudan,  soğuk algınlığından sonra, grip, larenjit, kızamık veya bazı hastalıkların geçmesinden sonra yan etki olarak ortaya çıkabilir.  Ayrıca bazı zehirli gazların ve kimyevi maddeleri tahrişi gibi durumlarda da bronşit hastalığına sebep olabilir. Akut bronşit en büyük sebeplerinden birisi kuru ve soğuk havanın solunum yolları ile vücudun direnci zayıf düştüğü durumlarda ortaya çıkmasıdır.

Akut bronşit hastalığı vücuttaki tesiri ve göstergesi olarak, göğüste sıkışma hissi, hafif baş ağrısı, halsizlik, ürperti, titreme, solunumun hışırtılı olması, şiddetli ve kuru öksürük ve akşam başlayan ateş gibi belirtileri bulunmaktadır. Hastalığın başladığı zamanlarda öksürük kuru olarak başlar. Fakat solunum yollarında iltihap artması ile beraber balgam çıkmaya başlar. Akut bronşite yakalanan hastalarda yüksek ateşle beraber ishal, bel ağrısı ve vücutta kırgınlık gibi durumlar olabilmektedir.

Akut bronşite yakalanan hastalar için yapılması gereken hastayı soğuktan korumak ve bulunduğu odanın havasını nemli tutmak gerekmektedir. Doktor tavsiyesine uyarak ateş düşürücü, öksürük kesici, balgam sökücü gibi haplar ve antibiyotikler alınmalıdır. Özellikle antibiyotikleri Kendi kafamıza göre değil doktor nezaretinde alınması gereklidir. Hastanın bol bol dinlenmesi ve istirahat etmesi ile birlikte ıhlamur, açık çay ve çorba gibi besleyici gıdaların verilmesi uygun olacaktır.

Öksürüğün kesilmesi için süte bal konularak içilmesi çok iyi gelir. C vitamini olarak zengin olan meyvelerden yenilmesi önemlidir ve doktorlar tarafından önerilmektedir. Ayrıca bazı bitkiler ve otlar bu hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Bunlardan hatme çiçeği çayı ve Süt otunun demi balgamı söktürmeye, gelincik çayı öksürüğü gidermeye, ebegümeci demi solunum yolları iltihabına karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Göğüs hastalıklarında mikrop öldürücü (antiseptik) özelliği bulunan mersin yaprağından günlük biraz demlenip içilirse akut bronşite şifa olur.

Bir Cevap Yazın