Ağız kokusu nasıl önlenir?

ağız kokusuDişlerin ve diş etlerinin korunması: Dişlerde çürük oluşumu ve diş eti iltihapları ağız kokusunun en önemli nedenlerindendir. Ağız içinde olan herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesine sebep olacağından ağız kokusu yapar. Diş ve diş eti hastalıkları da ağız içinde bakteri üremesine neden olacağından kötü bir koku oluşur. Bu yüzden diş sağlığına ve diş bakımına gereken özen gösterilmeli.

Ağız içindeki eski protez ve köprüler: Ağız içinde eskiyen köprü ve diş protezleri gıda artıklarının birikmesine sebep olacağından ağızda kötü koku olabilir. Bu durumda diş hekimine gidip gereken yenilenme yaptırılmalı, gerekirse değiştirilmesi ve eksik olan dişlerin uygun tedavisinin yapılması gerekir. Ağız kokusunu önlemek için, diş bakımının yapılması ve diş sağlığını korumaktır.

Sakız çiğnemek: Ağız içindeki tükürük salgısı ağız kokusu ile savaşmanın en iyi yoludur. Tükürüğün içeriğinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler ve etkili bakteri öldürücü antibiyotikler bulunur. Bu nedenle diyabet gibi bazı hastalıklarda ve pek çok ilacın yan etkisi olarak oluşan ağız kuruluğu hep kötü kokulu olur. Bunun sebebi ağızda tükürük salgısının olmamasıdır. Sabah uyandığınızda genellikle ağzın kötü koktuğunu fark edersiniz. Bu gece boyunca tükürüğün azalması ve ağız içinde kalmış gıda parçacıklarının uzun süre kalmasıdır. Şekersiz sakız çiğneyip tükürük salgısını arttırabilir ve ağız içi temizliğine yardımcı olursunuz. Burada naneli şeker ve şekerli sakızlar pek işe yaramaz ve işi daha da güçleştirebilir. İçeriğinde xylitol olan sakızlar ağız kokusunun önlenmesi için yardımcı olur.

Tarçın kullanma: Tarçın, ağızda oluşan bakterilerle mücadele etmek için önemlidir. İçeceklerinize ve uygun yemeklerinizin içine tarçın koyup tüketebilirsiniz. Tarçınlı, şekersiz sakızlar çiğneyip ağız kokusunu önleyin.

Bol miktarda su içmek: İnsanlarda yaşın ilerlemesi yüzünden, vücutta sıvı azalması meydana gelir. Bu durumda vücut kuruması yanında ağızda dil kuruması oluşabilir. Fazla su içmek hem vücuda yarar sağlar hem de dilde kurumayı önleyip ağız kokusuyla mücadele eder. Su, ağız içinde üremiş bakterilerin minimum düzeyde olmasını sağlar. Bunun yanında tükürük salgısını artacağından ağız kokusunu önler.

Asla burnunuz tıkalı olarak uyumayın: Üst solunum enfeksiyonları, sinüzit gibi rahatsızlıklar burun tıkanmasına neden olur. Özellikle gece burun tıkalı olduğunda ağızdan nefes almak zorunda kalınır. Bu ağız ve boğazı kurutacağından bakterilerin üremesine uygun bir ortam sağlar. Tükürük salgısının azalması, durumu daha kötüleştirir. Bu yüzden burnunuz tıkalı olarak uyumayın ve burun tıkanıklığını açacak önlemler alın.

Basit şeker tüketimini azaltmak: Basit şeker, beyaz un ve fruktoz şurubu ile tatlandırılan gıdalar ağız içinde bakterilerin oluşmasına uygun bir ortam oluşur. Bakteriler bu şekerleri kullanıp hızla çoğalır. Atıştırmalık tüm şekerli gıdaların içinde bu basit şekerler bulunur. Basit şekerler diş çürüklerine sebep olduğundan ağız sağlığının bozulmasına sebep olur. Bu yüzden basit şeker tüketimi azaltılmalı ve bol miktarda su içilmeli.

Besinleri iyi çiğnemek: Yemekte lokmaların iyi çiğnenmesi, yiyeceklerle tükürük salgısının karışmasına ve ağızda gıda artığı kalmamasına neden olur. Daha fazla çiğneme hareketi yapılması, daha fazla bakterinin yerinde çıkıp mideye gitmesine neden olur.

Diş ipi kullanmak: Diş fırçalarken yerinden çıkarılamayan bakteri ve gıda artıkları, diş ipiyle temizlenebilir. Özellikle diş aralarındaki ve dar bölgelerdeki biriken yemek artıkları ağız içinde hızlı bakteri üremesine sebep olur. Bu yüzden diş temizlenmesinde diş fırçası kadar diş ipi kullanılmalıdır.

Sigara içmemek: Sigara alışkanlığı ağız kuruluğu yapacağından ağız kokusunun oluşmasına neden olur. Ayrıca ağız kokusuna neden olan diş eti hastalıklarını oluşturur.

Dili fırçalamak: Dilin girintili ve pütürlü yapısı bakterilerin rahatça yerleştiği ve zor temizlenen bir dokusu vardır. Dişlerle birlikte dil yüzeyi ve özellikle arka bölümü fırçalanmalıdır. Eğer diş fırçasıyla dil fırçalamaktan rahatsız olunursa temiz bir plastik kaşık kullanarak, dil kökünden ucuna kadar sıyırıp temizlenmelidir.

Gargara yapmak: Ağız kokusu için ağız spreyleri, sıradan gargaralar ya da nane şekeri kullanımı pek faydalı olmaz. Bunlar kısa süreli önlemdir. Ağız kokusunun gerçekten önlenmesi için, %50 su ve %50 hidrojen peroksit ile hazırlayacağınız gargara kullanılmalıdır.

Bitkisel çay kullanmak: Ağız kokusunun önlenmesi için biberiye çiçeklerini sıcak suda demleyip içine limon dilimleri koyup hazırlayacağınız bitkisel çayı kullanın. Bu sabahları aç karnına ve yemeklerden sonra içilebilir. Ada çayıyla hazırlayacağınız bitkisel çayın içine biraz nane ruhu katıp, bununla ağzınızı çalkalayın.

Bir Cevap Yazın