Abidin Dino kimdir?

Abidin Dino insanlar tarafından genellikle yalnızca ünlü bir ressam olarak biliniyor olsa da kendisinden yalnızca bir ressam olarak bahsetmektense, “çok yönlü” bir kültür ve sanat insanı olduğunu söylemek daha doğru olur. 23 Mart 1923 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Abidin Dino günümüzde çağdaş Türk resminin en önemli ve birçok sanat tarihçisine göre en başta gelen öncülerinden birisidir. Bazı sanat tarihçileri ise, Abidin Dino ile birlikte Türk sanatına kazandırılan “Yeniler Grubu ve D Grubu” gibi kavramlar nedeniyle kendisini çağdaş Türk resmine yön veren bir isim olarak tanımlar. Sergileri Türkiye dışında ABD’den Fransa’ya, Cezayir’den İngiltere’ye birçok farklı ülkede geniş ilgi görmüş bir isim olan Abidin Dino, kendine has üslubu ile sanata farklı bir bakış açısı getirmiştir.

Fransa Plastik Sanatlar Birliği’nde Onursal Başkan olarak da görev alan Abidin Dino’nun yurtdışında ülkemizde olduğundan da fazla ilgi gördüğü dahi söylenebilir. Sanat yorumu ile dünyanın önde gelen toplulukları ve basın yayın organlarının sanat eleştirmeleri tarafından farklı bir konuma yerleştirilen Abidin Dino, Türkiye sahip olduğu Sol görüşle de gündem olmuştur. Fransa Plastik Sanatlar Birliği Onursal Başkanlığı görevinin yanı sıra New York Dünya Sanat Dergisi’ne de bir dönem danışmanlık yapan Dino, sanat adına oldukça geniş bir alanda çalışmıştır.

Şüphesiz Abidin Dino’nun ülkemizde adından bu kadar çok söz ettirmesinin en önemli nedenlerinden biri de, siyasi görüşü nedeniyle “sürgün yemiş” aydınlardan biri olmasıdır. Sahip olduğu Sol görüş nedeniyle dönemin şartlarında ön plana çıkan ve Türkiye’den sürgün edilen Dino, 1952 yılından itibaren Fransa’nın başkenti Paris’te yaşamaya başlamıştır. Kardeşi Arif Dino edebiyat dünyasının önemli şairlerinden biri olarak sanata hizmet verdiği gibi, eşi Güzin Dino da yazar kimliği ile tanınmıştır. Resim sanatı dışında beyaz perdeyle de oldukça yakından ilgilenen Dino, birçok farklı film ve belgesel projesinde yer almıştır. 1950 yılında yazdığı “Çingeneler” isimli film senaryosu Türkiye’de yasaklanan Abidin Dino’nun Paris’e yerleştikten sonra 1966 yılında yönetmenliğini yaptığı “Gol” isimli belgesel film, İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi tarafından “En İyi Belgesel Yapım” ödülüne layık görüldü.

1989 yılında Fransız Kültür Bakanlığı, sanata yaptığı katkılardan dolayı Abidin Dino’ya “Sanat ve Edebiyat Altın Şövalye Nişanı” vermiştir. Aralıklı olarak ülkemizde de kişisel sergiler açan Abidin Dino’ya 1990 yılında troid kanseri teşhisi konmuş ve sanatçı 7 Aralık 1993 tarihinde yaşama gözlerini yummuştur.

Bir Cevap Yazın