20 yaş dişleri nasıl çıkar?

gebelikte dişBu dişler 20 yaş dişleri olarak tanımlanmasına rağmen, kişilerin herhangi bir yaşında çıkabilir.  Dişler eğer çıkmazsa çene kemiğine gömülü kalır, enfeksiyon ve yüz bölgesinde şişmeye sebep olabilir. Bu dişlerin çıkabilmesi için, en uygun zaman 18-30 yaşlar arasındadır. Bu dişlerin ön tarafında yer alan ikinci büyük azı dişleri kişilerde 11-13 yaşında çıktıktan sonra, dişlerin sürebilmesi için çene kemiğinde yeteri kadar mesafe olursa, 20 yaş dişleri kendisine yer bulabilir. Bu dişlerin ağızda ileri yaşlarda çıkmasının sebebi tamamen çene ya da dişin gelişimiyle ilgilidir. Diş arkında yerin dar olması durumunda dişlerin çıkmasına diş eti, komşu dişler ya da kemik engel teşkil edebilir. Bu halde 20 yaş dişi gömülü kalır ve engellerin ortadan kalkmasına kadar bekler. Bundan sonra daha ileri yaşlarda bile çıkabilir. Bazı kişilerde bu dişlerin yarısı bile çıkabilir. Kalan bölümü daha sonra çıkabilir. Bu dişin çıkması için uygun kemik mesafesi bulması gerekir.

Ağızda yüzeye çıkamayan dişler nadir olarak soruna neden olabilir. Dişler gıda artıklarıyla temas ettiğinde ağız sağlığında sorunlara sebep olabilir. Bu en son çıktıkları için bazı sebeplerden dolayı yerlerine tam olarak oturmamalarından olur. Çünkü bu bölgeye besin artıkları daha rahat yerleşmekte ve çürüklerin oluşmasına zemin hazırlanmaktadır. Bu dişlerin diş fırçalamada daha geride olmaları yüzünden genellikle ihmal edilir. Çürük ve enfeksiyon oluşumuna, ağrı ve yüzde şişliğe sebep olur ve ağız kokusu yapabilirler.

20 yaş dişi kaç adet olur?

Bu dişler ağızda ikinci büyük azıların hemen yan tarafında bulunur. Alt ve üstte toplam olarak dört adet 20 yaş dişi bulunur. Bunlar her zaman çıkmamış olabilir. Bunlar kendisine yer bulamadığında gömülü kalır.

20 yaş dişleri nelere sebep olabilir?

20 yaş dişleri çeneye tam olarak yerleşmediğinde yani gömülü kalmaları halinde ya da yarı gömülü kalmalarında bazı sorunlara sebep olabilir. Bunlar;

  • Yarısı çıkmış olan dişlerde dişin gövdesi dışındaki yumuşak dokularda enfeksiyon olabilir.
  • Dişlerin olduğu alanda diş etlerinde iltihaplanma yüzünden şişlikler oluşabilir.
  • Diş etinde olan iltihaplanma nedeniyle ağrı, ağzın açılmasında kısıtlılık, acı, yanakta şişlik ve ilerlemiş aşamalarda yutkunma güçlüğü olabilir.
  • Diş çürükleri gelişebilir
  • Protez kullanımı engellenebilir
  • Kaynağı tespit edilememiş ağrılar olabilir.
  • Dişlerden dolayı kist ve tümör oluşumları meydana gelebilir
  • Ortodontik tedavinin engellenmesi söz konusu olabilir

20 yaş dişleri ağrı yaparsa ne yapılmalıdır?

Ağızda süren tüm dişler ilk çıkacaklarında ağrıya sebep olabilir. Bu doğal karşılanır. Bu yüzden 20 yaş dişlerinin ilk çıkarken yaptığı ağrı da normal karşılanır. Bu ağrılar ağrı kesici ilaçlar ve antiseptik gargaralarla geçirilebilir. Enfeksiyon oluştuysa, bu durumda antibiyotik tedavisi yapılır. Ağrı geçmediğinde ya da enfeksiyonun devam etmesi durumunda dişin çekilmesi söz konusu olabilir.

20 yaş dişler çekilmeli mi?

Dişlerde iltihap olduğunda, ağızda kist ve tümör oluşmasına engel olmak için dişlerin çekilmesi gerekir. Aslında ağızdaki dişlerin içinde en son olarak çıkan 20’lik dişler ağız sağlığına katkı yapmaz. Burada çıkan ağızdaki üçüncü büyük azılardır. İnsanlar zamanla beslenme düzenlerinin değişmesi yüzünden, bu dişlerin yapıları küçülmüştür. Geç zamanda çıktıkları için, kendilerine uygun yer bulamaz ve çenenin içinde gelişirler.  Çıkmadıkları zaman çene ve dişte iltihap olabilir. Diş fırçalamada ihmal edildikleri için plak oluşmasıyla çürükler oluşur. Bu yüzden özellikle iltihap gibi etkilere neden olurlarsa, bu dişler çekilmelidir.

Bir Cevap Yazın